Ben jij een HBO- of WO schoolverlater en heb je interesse in een traineeship waarbij je kan doorstromen naar een volledige consultancy functie waarbij je “transition as a service “aanbied bij nationaal statistische instellingen in binnen en buitenland!

Over CBS

In een samenleving waarin informatie explosief toeneemt, is het vrij kunnen beschikken over betrouwbare en integrale data cruciaal. Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS werd in 1899 opgericht vanuit de behoefte aan onafhankelijke, betrouwbare informatie om maatschappelijke vraagstukken te begrijpen. Deze rol heeft het CBS nog altijd. De organisatie is inmiddels uitgegroeid tot een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te kunnen blijven borgen.

Wat ga je doen?

Over het traineeship
Het traineeship biedt jou de kans om een vliegende start te maken binnen het CBS. Naast directe verantwoordelijkheid en training on the job, bieden we je in dit traineeship een aanvullend programma aan. Hierdoor kun je jezelf zowel vakinhoudelijk als persoonlijk versneld ontwikkelen.

Je wordt opgenomen in ons programma dat in 2018 in totaal 10 trainees kent die gezamenlijke en individuele modules volgen. Tijdens de vakmodules word je bijgepraat door ervaren CBS’ers over diverse inhoudelijke onderwerpen op het snijvlak van IT en statistiek. In de vaardighedenmodules word je persoonlijk en in groepsverband getraind in onder andere communicatieve vaardigheden, presenteren en samenwerken. Met vaardigheden alleen ben je er niet. Je gaat ook aan de slag met het onderzoeken van je persoonlijke overtuigingen en normen en waarden: hoe zit ik in elkaar en wat betekent dat voor wat ik wil en kan?

Gedurende het tweejarige traineeship voer je in groepsverband een CBS-breed project uit en krijg je ook de kans om in een individueel project je (verbeter)ideeën in je vakgebied voor het CBS tot uitvoer te brengen. In je dagelijkse werkzaamheden word je begeleid door een vakmentor, vaak is dit je projectleider. Daarnaast word je begeleid door je leidinggevende, de manager van de afdeling. Met hem of haar heb je geregeld een afspraak waarin jullie jouw ontwikkeling bespreken.

Tevens kun je bij verschillende experts terecht met al je vragen over het CBS als organisatie of om over je eigen (loopbaan)ontwikkeling binnen het CBS te sparren. Het traineeship wordt begeleid door onze Traineeship-coördinator, bij wie je terecht kunt met al je vragen over het programma, je ontwikkeling of je volgende stappen na het traineeship.

Over de functie:

 • Je bent verantwoordelijk voor de zelfstandige afhandeling van de , door coördinator support, toegekende taken. Je geeft correcte en helder leesbare antwoorden op vragen / aangemelde problemen van klanten.Als voertaal wordt Engels gehanteerd voor klanten buiten het Nederlandse taalgebied. Je verzamelt zelfstandig de informatie die nodig is een antwoord richting de klant te formuleren. Zorgt voor vastlegging van gerapporteerde problemen in de problemen database en bent (indien van toepassing) verantwoordelijk de klant op de hoogte te houden / te brengen van de voortgang van de afhandeling van de melding.
 • Je bent inzetbaar voor het geven van Blaise consultancy in het buitenland. Zorgt voor evaluatie / verslagslegging na afloop voor teammanager. Hiernaast ben je in overleg met de teammanager en de coördinator Blaise support inzetbaar voor presentaties / demo’s aan gebruikers.
 • Je signaleert tijdig / proactief knelpunten bij de uitvoering van je taken bij Blaise support en komt met voorstellen voor een oplossing. Je hebt voortdurend oog voor verbeteringen van Blaise vanuit een gebruikersperspectief. Biedt proactief feedback over je bevindingen en wensen over Blaise aan de coördinator van Blaise support en de teammanager.
 • Je adviseert gevraagd en ongevraagd over Blaise gerelateerd zaken aan de teammanager en CEO Blaise.

Wie zoeken wij

 • Je bent recent afgestudeerd van hbo- of wo opleiding
 • Je bent communicatief zeer vaardig en kunt goed samenwerken
 • Je bent enthousiast om je persoonlijk en vakinhoudelijk verder te ontwikkelen
 • Je hebt een goede kennis van Windows-systemen
 • Je bent vaardig in de command-prompt van Windows en kan de Windows logboeken interpreteren en met behulp hiervan problemen oplossen
 • Je hebt bij voorkeur enige kennis van / affiniteit met netwerken, firewalls, VLAN’s en Active Directory
 • Je hebt bij voorkeur enige kennis van / affiniteit met programmeren (vb. C#, Java, Python).

Waar kom je te werken

CBS is onafhankelijk leverancier van in eigen huis ontwikkelde Blaise software.

Blaise is een door CBS ontwikkeld computer-assisted systeem voor (CAI-) enquêtes en verwerking van enquêteresultaten. Het draait op het Windows besturingssysteem en is ontworpen voor gebruik bij officiële statistieken. Het is leverbaar aan landelijke statistiekbureaus en aanverwante onderzoeksinstituten.
Het team CTB-Blaise zorgt voor de ontwikkeling van nieuwe Blaise versies, onderhoud van productieversies en ondersteuning van gebruikers. CTB-Blaise is ook verantwoordelijk voor de uitvoering van de administratieve procedures zoals vastgelegd ten aanzien van het verstrekken van licenties en de afwikkeling hiervan.

Aanbod

 • Een aanstelling voor 2 jaar
 • Een salaris tussen €2.554 (schaal 8.2) en €3038 (schaal 10.3) (afhankelijk van opleiding en ervaring)
 • Een vaste eindejaarsuitkering van 8,3% en een vakantiegelduitkering van 8,0%
 • Je wordt onderdeel van een trainee-groep
 • Intensieve begeleiding en training-on-the-job (4 dagen per week) en een traineeprogramma (1 dag per week).

Contactinformatie

Voor inhoudelijke vragen over deze functie kun je terecht bij de Lon Hofman l.hofman@cbs.nl. Voor vragen over het traineeprogramma kun je je wenden tot Sandra Duijndam, via sam.duijndam@cbs.nl.

Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Danny Poelen (Corporate Recruiter) via +31640017042, dc.poelen@cbs.nl.

Karin van Kasteel, Adviseur Arbeidsmarktcommunicatie - recruiter bij CBS
Karin van Kasteel, Adviseur Arbeidsmarktcommunicatie
Stel je vraag via: