Stand­plaats: Den Haag
Werkplekken: 2
Contractduur: 2 jaar
Uren per week: 36
Maand­salaris: €2.675 - €4.519
Salaris­niveau: schaal 8, schaal 10
Niveau: Master/doctoraal, Bachelor - HBO
Vakgebied: Auditing / accountancy, ICT
Reageren voor: 13 juni 
Dienst­verband: Trainee

Functie­omschrijving
“Met een goed gevulde toolbox analyseer ik de (financiële) data van alle ministeries. Door heldere inzichten en aantrekkelijke visualisaties te maken, kan ik een verschil maken. Samen met mijn team help ik de controle steeds beter en efficiënter te maken.” Vincent Gorka, data-scientist bij de Auditdienst Rijk

De Auditdienst Rijk is de interne auditor van Rijksoverheid en werkt voor alle ministeries, wat de Auditdienst Rijk zo bijzonder maakt. Als onafhankelijke, deskundige en betrokken auditdienst is onze dienstverlening steeds meer gericht op de inrichting van het beheer en de uitvoering van nieuw beleid en nieuwe wetgeving. Door steeds beter gebruik van data analyse wordt de jaarrekeningcontrole steeds minder tijdrovend. Daarnaast wordt data analyse steeds meer ingezet in andere onderzoeken van de Auditdienst Rijk zoals de kinderopvangtoeslag.

Wat ga je doen?

Als trainee data-scientist analyseer je aan de hand van miljoenen datarecords de vastlegging van de miljarden euro’s die door de overheid op veel verschillende plekken worden uitgegeven. Je maakt deze data inzichtelijk en gaat op zoek naar opvallende patronen. Deze inzichten verzamel je vervolgens in een dashboard of webapplicatie om zo met de gebruikers te delen. Daarnaast heb je veel contact met de eindgebruikers van jouw analyses om samen af te stemmen wat de behoefte en vraag is en om jouw gevonden inzichten te delen.

In deze rol draag je bij aan de transitie naar datagedreven werken en krijg je de vrijheid om op een effectieve manier data analyse of data science technieken zoals tekstanalyse of machine learning in te zetten. Dit doe je bijvoorbeeld voor DUO in Groningen, de Belastingdienst in Utrecht en de verschillende ministeries in Den Haag. Zo kun je bij verschillende departementen een kijkje in de keuken nemen. Bij de Auditdienst Rijk heb je het mandaat om in de meest gevoelige systemen van de Rijksoverheid te kijken.

Je wordt onderdeel van het Analytics-team met ruim 25 enthousiaste collega’s. Je krijgt de vrijheid om je eigen oplossingssrichting te kiezen, met daarnaast een senior collega die klaar staat als sparringpartner. Het team ontwikkelt data analyse toepassingen op basis van de nieuwste inzichten in het veld en schakelt direct met de eindgebruikers om deze inzichten toe te passen in onze controle. Hiertoe heeft het team de beschikking over een state-of-the-art IT-omgeving.

Als trainee data-scientist start je in het tweejarige Audit Traineeship en krijg je veel kansen en mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen, zowel inhoudelijk als persoonlijk. Binnen het traineeship volg je een persoonlijk leiderschapsprogramma en is er aandacht voor communicatie- en presentatievaardigheden. Daarnaast is er de mogelijkheid om een vakinhoudelijke opleiding te volgen, zoals een postmasteropleiding op het gebied van data science. Kortom: dit traineeship is een mooie kans om direct in de praktijk aan de slag te gaan en jezelf snel professioneel én persoonlijk te ontwikkelen.

Word jij de nieuwe collega van Vincent? Of wil je liever eerst eens praten over jouw misschien wel toekomstige werkzaamheden? Neem dan contact met Vincent Gorka via 06 - 15 64 86 91.

Functie-eisen

 • Je hebt een relevant hbo- of wo-diploma met enige relevante werkervaring (onder andere door stages of studieprojecten) in het uitvoeren van data analyse.
 • Je hebt affiniteit met IT en kennis van de nieuwste data science ontwikkelingen.
 • Ervaring op het gebied van SQL, R en/of Python (bijvoorbeeld door stages of courses via DataCamp, Coursera, eDX) is een pré.

Jouw competenties?

 • analyseren
 • klantgerichtheid
 • omgevingsbewustzijn
 • plannen en organiseren

Herken jij jezelf ook hierin?
Je bent enorm leergierig, wilt de onderste steen boven halen en legt risico’s bloot. Daarnaast ben je in staat om flexibel te schakelen tussen verschillende rollen en je hecht niet aan een vaste werkplek of omgeving. Je vindt het plezierig en zinvol om relaties op te bouwen en samenwerken gaat je goed af. Bovenal wil je investeren in je toekomst én vind je het een voorrecht om bij te dragen aan het algemeen belang!

Arbeids­voorwaarden
Salaris­niveau: schaal 8, schaal 10
Maand­salaris: Min €2.675 – Max. €4.519 (bruto)
Dienst­verband: Trainee
Contract­duur: 2 jaar
Minimaal aantal uren per week: 36
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeids­voorwaarden
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden
We willen dat iedereen zich thuis voelt bij het ministerie van Financiën en zichzelf volledig kan ontwikkelen. Want samen werken aan een financieel gezond Nederland is waar we voor staan. Dit doen we vanuit verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten, omdat we geloven dat dit onze denkkracht vergroot. Iedereen is welkom ongeacht culturele achtergrond, leeftijd, arbeidsvermogen, gender of seksuele voorkeur. Met jouw unieke bijdrage spelen we beter in op de behoeften uit onze samenleving.

Draag jij graag bij aan een financieel gezond Nederland? Je bent van harte welkom. Solliciteren kan door je cv en motivatie in te sturen. Maar we staan ook open voor andere vormen, zoals een video- (met bijgevoegd je cv) of presentatie-sollicitatie (in PowerPoint). In het laatste geval plak je de link van je sollicitatie in een pdf- of Word-bestand. Zo kunnen we je sollicitatie goed verwerken.

 • Mogelijkheid tot instromen in het Audit Traineeship behoort tot de mogelijkheden. Meer weten? Kijk je op www.werkenvoornederland.nl/starters/audit-traineeship.
 • Tijdens de openstelling van de vacature vinden ook gesprekken plaats. Hierdoor kan het zijn dat we de vacature eerder sluiten dan de aangegeven openstellingstermijn. Wacht dus niet tot het laatste moment met solliciteren!
 • De selectieprocedure bestaat uit een online assessment, twee gesprekken en een arbeidsvoorwaardengesprek.

Meer over jouw toekomstige afdeling
De Auditdienst Rijk (ADR) is de onafhankelijke interne auditdienst van de Rijksoverheid. In opdracht van alle ministeries helpen wij die overheid nog beter te functioneren. Niet alleen door het uitvoeren van onderzoeken en het geven van een onafhankelijk oordeel of het presenteren van bevindingen. Dit doen wij ook door het delen van best practices en door departementen met elkaar in verbinding te brengen. De ADR bestaat uit ruim zeshonderd medewerkers met diverse achtergronden, zoals accountancy, bestuurskunde, psychologie en kunstmatige intelligentie. Ongeveer 60% van de auditors is werkzaam in de financial audit. Het overige deel werkt als IT-auditor of operational auditor.

Ministerie van Financiën

Samenwerken aan een financieel gezond Nederland

Het werk van het ministerie van Financiën gaat over meer dan cijfers en geld alleen. Het gaat over mensen zoals jij en ik. Mensen met verwachtingen, zorgen, vragen, dromen en plannen. We rekenen bijvoorbeeld allemaal op financiering voor goede zorg en goed onderwijs. Op duidelijkheid over belastingtarieven en op betrouwbare banken en verzekeraars, in Nederland en daarbuiten. En we rekenen allemaal op duidelijkheid over exportregels en wat we wel en niet mee mogen nemen vanuit de vakantiebestemming.

Het ministerie van Financiën luistert naar wat er speelt in de samenleving van vandaag en heeft aandacht voor hoe Nederlanders hun toekomst zien. Met die kennis en inzichten leggen we samen met andere ministeries en binnen ons internationale netwerk de juiste verbindingen en brengen we Nederland verder. We zorgen ervoor dat Nederland en onze economie klaar zijn voor de steeds sneller veranderende wereld van morgen. Op alle fronten. Dat gaat niet vanzelf. En natuurlijk is daar ook geld voor nodig. Dat geld brengen burgers en bedrijven via belastingen bijeen, en verdeelt de overheid over zaken die we als samenleving belangrijk vinden. Daarvoor moeten er keuzes worden gemaakt en worden ingegrepen als dat nodig is. Om ons land financieel gezond te houden, moet onze economie namelijk in balans blijven en tegelijk ook ruimte krijgen om te groeien.

Samen zorgen we ervoor dat er in Nederland kansen zijn voor welvaart en groei voor iedereen, vandaag, morgen en daarna. Samen werken we aan een financieel gezond Nederland.

Onze kernwaarden integer, deskundig, duidelijk, durf en samenwerken zijn leidend voor ons gedrag en geven ons een gezamenlijke taal, waarmee we onderling bespreekbaar maken wat we doen en hoe we dat doen.

Contactpersonen
Voor meer informatie over deze vacature:

 • Vincent Gorka
 • v.c.gorka@minfin.nl
 • 06 – 15 64 86 91

Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure:

 • Robert van Hemert, adviseur werving & selectie
 • r.g.j.hemert@minfin.nl
 • 06 - 50 07 84 80