Ministerie van Financiën
Laura Morren, rijkstrainee bij de Auditdienst Rijk aan het woord

Laura Morren, rijkstrainee bij de Auditdienst Rijk aan het woord

Hoe is het om je Rijkstraineeship bij het ministerie van Financiën te starten?
“Het Ministerie van Financiën is een mooie plek om je carrière te starten. Het ministerie biedt interessante en belangrijke thema’s (denk aan de Rijksbegroting) en het is bijzonder om te zien hoe ons werk met alle andere ministeries te maken heeft; het biedt je de mogelijkheid om de Rijksoverheid goed te leren kennen. Je kan bijvoorbeeld zien hoe en waar geld wordt besteed bij de verschillende departementen.”

Hoe ziet de opbouw van het Rijkstraineeship eruit bij het ministerie van Financiën?
“Als rijkstrainee word je door de traineecoördinator gematcht met de eerste werkplek. Je eerste opdracht duurt een jaar, zodat je de tijd hebt om rustig te landen. Je kan op deze manier het ministerie en je afdeling goed leren kennen. Voor je tweede opdracht ga je een halfjaar detacheren (denk aan een ander ministerie, een gemeente, de Europese Unie in Brussel of het Internationaal Monetair Fonds in Washington). Het laatste halfjaar kom je weer terug bij het Ministerie van Financiën. De tweede en derde werkplek mag je zelf uitkiezen, maar voor het vinden van een plek krijg je uiteraard ondersteuning van de traineecoördinator. En ook andere collega’s staan klaar om hierover te sparren.”

Bij welk onderdeel van het ministerie is jouw eerste werkplek?
“Mijn eerste opdracht is bij de Auditdienst Rijk (ADR): de onafhankelijke interne auditor van de Rijksoverheid en de Audit Autoriteit in Nederland voor de Europese Commissie. Wij controleren de jaarrekeningen van de verschillende ministeries en uitvoeringsorganisaties. Daarnaast voeren we audits uit in opdracht van ministeries, denk aan onderzoeken over cultuur en gedrag, processen, privacy en databeveiliging. Dat betekent dat m’n collega’s uiteenlopende achtergronden hebben (van accountants, IT-specialisten tot gedragswetenschappers) en dat maakt het een leuke en dynamische werkomgeving! Daarnaast leer je ook de andere ministeries goed kennen, omdat onze collega’s onderzoek uitvoeren bij alle departementen.”

En hoe ziet je opdracht er bij de Auditdienst Rijk eruit?
“Mijn opdracht is het onboarding programma; hoe zorgen we ervoor dat nieuwe collega’s van de Auditdienst Rijk zich welkom voelen en de organisatie goed leren kennen? Ik heb input opgehaald bij verschillende collega’s - verspreid over de ministeries. Op basis van deze input heb ik een projectplan opgezet en deze afgestemd met het directieteam. Ik ben op dit moment bezig met de organisatie van het programma. Denk aan introductiedagen, trainingen en digitale magazines over de ADR. Zo leuk om te zien hoe je eigen programma dan tot leven komt! Je krijgt veel verantwoordelijkheid en wordt uitgedaagd om zoveel mogelijk uit jezelf en uit je opdracht te halen. Lijkt het je leuk om meer te weten te komen over het Rijkstraineeship bij het Ministerie van Financiën, of specifiek de ADR? Laat het me dan weten, je bent altijd welkom voor een kopje koffie of thee!”

Spreekt het jou ook aan om op een plek te werken waar je vanaf dag een verantwoordelijkheid krijgt? Dan is het ministerie van Financiën de ideale werkgever voor jou. Zo kan het zijn dat je al snel bij de minister of staatssecretaris aan het bureau staat of de bewindspersonen adviseert in de Tweede Kamer.

Bij Financiën kennen we uiteraard veel financiële functies, maar het ministerie is veel meer dan dat. Of je nou afgestudeerd bent als econoom, jurist, fiscalist, of een achtergrond hebt in bijvoorbeeld sociale wetenschappen, ICT, techniek, of data, bij Financiën kun je aan de slag met onderwerpen die jou interesseren. Binnen het rijkstraineeship kan je dan ook met elke studieachtergrond bij ons terecht. Bovendien zijn de onderwerpen vaak politiek relevant. Wat morgen in het nieuws komt, daar heb je vandaag aan meegewerkt.