Tijdens het opstellen van een cv moet je aan veel dingen denken. Een anti-chronologische lay-out, maximaal twee pagina’s lang en plaats je een foto op je cv? Wij hebben 5 tips voor jou verzameld. Met onze tips heb jij een top cv!

1. Pasfoto op het cv
Qompas raadt aan om wel een pasfoto op je cv te zetten. Wanneer je een foto op het cv zet, heb je zelf jouw eerste indruk in de hand. Hier ligt meteen het risico van een foto. Je weet nooit welke indruk je foto op iemand anders maakt. Wel worden cv’s met pasfoto’s beter door recruiters onthouden, omdat ze een gezicht erbij hebben. Dan is het maar beter om het beeld te sturen door een sterke, zakelijke foto. 

2. Rijbewijs vermelden
Tijdens het checken van cv’s merken wij dat veel studenten vergeten te vermelden dat ze in het bezit zijn van een rijbewijs. Je rijbewijs is extra informatie die voor de werkgever interessant kan zijn. Een rijbewijs kan van belang zijn als je regelmatig naar klanten en evenementen toe gaat. In sommige functies beslaat reizen een groot deel van de tijd, waardoor een rijbewijs vaak cruciaal is. Je vermeldt je rijbewijs bij je personalia. 

3. Hobby’s op je cv
Hobby’s is toch iets heel persoonlijks? Klopt, maar in Nederland kijken recruiters verder dan wat jij voor ervaring hebt opgedaan. Recruiters vinden het ook belangrijk dat jij binnen een team past. Zet echter niet alleen een opsomming van je hobby’s op je cv, maar voeg per hobby ook een zin met uitleg toe. Bedenk hierbij ook of je bepaalde eigenschappen kan verklaren met je hobby. Als jij bijvoorbeeld een hele marathon hebt gelopen zegt dit ook wat over jouw doorzettingsvermogen. Daarnaast heeft de recruiter gelijk een onderwerp om het ijs mee te breken in het sollicitatiegesprek. Let op: het is beter om 3 hobby’s uit te kiezen dan een hele lijst. 

4. Competenties niet letterlijk vermelden 
Sommige studenten vermelden onderaan hun cv nog een hele lijst met losse competenties. Probeer je competenties te ondersteunen met een voorbeeld. Relateer ze aan concrete ervaringen op je cv. Dit kan bijvoorbeeld onder het kopje werkervaring en/of nevenactiviteiten bij de uitleg van de functies. 

5. Referenties op aanvraag 
Onderaan het cv kun je neerzetten ‘referenties op aanvraag beschikbaar’. Doe dit alleen als je goede referenties hebt. Let op dat de gegevens van je referenten privacygevoelig zijn en deze niet benoemd hoeven worden op je cv. Door te vermelden dat referenties op aanvraag beschikbaar zijn, geef je aan dat de lezer bij jou terecht kan om de contactgegevens van je referent te verkrijgen. 

Wil je meer tips? Kijk dan bij de SollicitatieTools