Categorieën: Carrière Inhousedagen
10 apr 2019

Hoe weet ik of ik de juiste keuze maak voor een baan? Een vraag waar we allemaal op een bepaald moment mee worstelen. Helaas kan ik je ook geen 100% garantie geven dat je na het lezen hiervan de juiste keuze gaat maken, wel kan ik je hier zeker mee op weg helpen vanuit mijn rol als talent coach.

Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik
Het vinden van je eerste baan begint bij jezelf. Om je houvast te geven is het goed om na te denken over de volgende 3 vragen; wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Deze drie vragen vormen de basis in wat jij zoekt en wat er bij jou past. Daarom zeker belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Stel deze vragen ook aan mensen in je omgeving die jou goed kennen. Schrijf voor jezelf op wat hierin naar voren komt en gebruik dit in je zoektocht. 

De eerste stap is te bedenken wat zijn de elementen die ik in mijn baan en bedrijf graag zou willen terug zien. Denk hierbij aan bedrijfscultuur, reisafstand, formeel of informeel, thuiswerkmogelijkheden etc. Kijk naar je eerdere bijbanen en stages om eens na te gaan of er punten zijn waarvan je weet dat je dit belangrijk vind en ook graag wil terug zien in je nieuwe baan. 

Proef sfeer tijdens inhousedagen
Je gevoel is tevens ontzettend belangrijk in je keuze voor een baan. Ga bij meerdere bedrijven langs doormiddel van kennismakingsgesprekken, en inhousedagen om de sfeer te proeven en te kijken of je een klik voelt. Als je weg gaat bij een gesprek of inhousedag bedenk dan voor jezelf met wat voor gevoel loop ik de deur uit. 

Met al deze informatie kan je een lijst maken voor jezelf, met elementen waarvan jij weet dat je dit belangrijk vind om terug te zien in je baan. Gebruik deze lijst dan ook in je sollicitatiegesprekken, dit is ook voor jou het moment om al je vragen te stellen en te kijken of de rol en organisatie bij je past. 

Een glimlach is het belangrijkste!
Wees vooral niet gevreesd, je hoeft niet bij je eerste werkgever de beste keuze gemaakt te hebben. Zelf zit ik nu in mijn derde baan en door mij te ontwikkelen en nieuwe ervaringen op te doen leer ik gaande weg ook steeds beter wat ik belangrijk vind. 

Krijg je een glimlach op je gezicht bij de organisatie en de rol? Dan zou je het wel eens aan het juiste eind kunnen hebben! 

-Merel Vergunst, Talent coach Qompas