Fieke van de Ven (26) wordt een paar keer uitgeloot voor haar studie en afgewezen voor haar traineeship. Toch zet ze door. Het geeft haar inzicht in wat ze écht wil. Ze doet nu een traineeship voor de Europese Commissie. “Werken in Brussel is dynamisch. Je werkt met mensen voor mensen. Als trainee heb je hier een streepje voor.”

Ik wist al vroeg dat ik Geneeskunde wilde studeren, maar ik werd twee keer uitgeloot. De derde keer werd ik ingeloot, maar ik was al begonnen met mijn opleiding Nederlands. Wat nu? Iemand zei tegen mij: ‘Je staat nu opeen kruispunt. Kies je voor Geneeskunde, ligt je traject zo goed als vast. Ga je door met Nederlands, kun je nog alle kanten uit.’ Dat gaf de doorslag. Ik maakte Nederlands af.”

 Jezelf laten zien

“Inmiddels wist ik van mezelf dat ik maatschappelijk betrokken was en dat het internationale aspect me aansprak. Ik wilde de master International Humanitarian Action doen, maar ik had met Nederlands niet echt een voor de hand liggende bachelor. Omdat voor deze master een selectieprocedure gold, moest ik mezelf zichtbaar maken. Ik gooide alles in de strijd, praatte veel met studenten en volgde vakken die aansloten op de master. Aan de selectiecommissie maakte ik duidelijk dat ik heel graag wilde. Naast mijn studie, leerde ik Arabisch, omdat dit me boeide, maar ook om een ‘gek profiel’ te creëren en zo meer kans te maken.”

Geloof in je sterke kanten

“Ik werd aangenomen en dat sterkte mij in mijn overtuiging dat je met een atypisch profiel precies terecht kunt komen waar je wilt. Weten waarom je geschikt bent is het allerbelangrijkste. Als je dat voelt en uitstraalt, kun je ver komen. Ken je sterke en ontwikkelpunten en geloof in jezelf!”

'Met een atypisch profiel kun je goed terecht komen'

Stage Buitenlandse Zaken

 “Voor mijn scriptie deed ik onderzoek naar vrouwenbesnijdenis in Ethiopië en Somalië. Om af te studeren moest ik nog twee maanden stagelopen. Maar ik vond mezelf nog niet klaar voor de arbeidsmarkt, dus solliciteerde ik op een stage van een half jaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar heb ik veel geleerd over internationaal beleid en hoe het politiek bestuurlijk werkt.”

Traineeship Europese Commissie

 “Next Step: Een traineeship bemachtigen bij de Europese Commissie. Alleen werd ik twee keer afgewezen. Toen mijn vriend een baan kreeg in Brussel, leek dit mij een mooie kans het nogmaals te proberen. Door mijn vasthoudendheid werd ik toen wel aangenomen.”

Veel feedback

 “Europa is niet saai maar een hot topic en altijd actueel. Een traineeship is een boeiende en relatief goed betaalde leerschool. Ik wilde graag bij de afdeling Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp werken en dat is gelukt. Dit is de Europese dienst die onder andere humanitaire hulp verleent aan burgers die getroffen zijn door oorlogen of rampen. Wij bepalen bijvoorbeeld welke projecten in aanmerking komen voor Europese subsidie en begeleiden die. Werken in Brussel is dynamisch. Je werkt met mensen voor mensen. Ik krijg veel feedback in mijn werk. Er is hier structureel veel ruimte om vragen te stellen en te leren. Als ik iets niet weet, vraag ik het.”

'Er is hier structureel veel ruimte om vragen te stellen en te leren'

 Ambitie

“Ik zie hier veel vrouwen carrière maken, die dat combineren met een gezin. Ik wil later graag een groot gezin, maar ook een topbaan. Ik hoop dat ik over vijf of tien jaar nog steeds voor de EU werk. Door je ervaring heb je als trainee een streepje voor bij het selectieproces voor een volgende baan binnen Europese instellingen.”

Gerelateerde blogs