Categorieën: Stages Solliciteren Studeren
10 sep 2019

Je werkt nu al een tijdje bij het bedrijf waar je voor je stage solliciteerde. Je hebt het naar je zin en leert veel. Maar je hebt het gevoel dat je niet gezien wordt. Je wilt meer verantwoordelijkheid. Hoe spring jij er tussen alle stagiairs bovenuit en hoe zorg je ervoor dat je meer verantwoordelijkheid krijgt op de werkvloer? Met deze tips helpen we je een handje op weg.

  1. Wees sociaal naar je collega’s

Do’s: Ga mee lunchen en klets gezellig mee. Weet waar hun interesses liggen en vraag eens naar het afgelopen weekend. Je zult zien dat zij ook interesse in jou zullen tonen en wie weet hebben zij net de gouden tip voor jou om beter bij de baas in beeld te komen. Tips uit ervaringen kunnen nooit kwaad. Wie weet is een collega ook gestart als stagiair en kun je vragen naar zijn of haar carrière pad.

 

Dont’s: Zet vooral niet je koptelefoon op de eerste werkdag en vermijd roddelen. Negativiteit op de werkvloer pakt nooit positief uit. Ook niet als je hierdoor meer opvalt. Het gaat natuurlijk om positief opvallen!

 

  1. Laat je horen tijdens de meeting

Ook jouw stem telt. Heb je een goed idee of een andere visie op een bepaald concept, laat je horen! Zelfverzekerdheid is daarin positief, maar wees je wel bewust van je timing. Ga niet volledig tegen de baas in en praat niet door andere collega’s heen. Weet wat en wanneer je iets kunt zeggen. Ben je niet zelfverzekerd? Fake-it, wanner je een positieve reactie er voor terug krijgt zal dit je vanzelf meer zelfvertrouwen geven voor de volgende keer. Vergeet niet: jij bent degene die het meest recent in de collegebanken heeft gezeten én alle ins & outs van die nieuwe wet, trend of technologie weet.

 

Wist je dat: meer dan de helft van de studenten hun stage gebruikt om zich te oriënteren op hun eerste baan, 76% van de hbo’er en 50% van de wo’ers (Nationaal campusonderzoek 2019, Qompas)
  1. Vraag om feedback en hulp

Natuurlijk gaat een bedrijf er niet gelijk vanuit dat jij alles meteen kan op de werkvloer. Probeer wel alle informatie te noteren die je op je af krijgt. In de toekomst kan dit van pas komen als jij een taak kan overnemen zonder al te veel uitleg, maar onthoudt: vragen is nooit fout.

 

  1. Wees voorbereid

Een goede voorbereiding is het halve werk! Wanneer jij goed voorbereid overkomt zal je ook snel betrouwbaar overkomen. Het kan zelfs in kleine dingetjes zitten. Maak lijstjes van dingen die aan je gevraagd worden om zo te voorkomen dat je onnodig dingen vergeet. Wanneer je de gevraagde taken consequent goed uitvoert zal je vanzelf meer verantwoordelijkheid krijgen.

 

  1. Praat over je ambitie

Genoeg zelfvertrouwen en kennis opgebouwd de afgelopen weken op de werkvloer? Het is tijd om te vragen naar meer. Je weet dat je het kunt en dat je het wilt. Ga er voor, maar pak dit wel op de juiste manier aan. Een persoonlijke indruk bij de baas of leidinggevende laat je maar 1 keer achter. Plan daarom een afspraak in. Zo voorkom je dat je op een ongelegen moment komt of dat er maar halve aandacht voor jou is. Wees concreet en laat je enthousiasme horen. Laat zien dat je de afgelopen weken bent gegroeid en dat het tijd is voor een nieuwe stap. Blijf altijd positief en ga niet klagen over alle kleine klusjes die je zat bent.

 

Wij wensen je veel succes!

Gerelateerde blogs