Categorieën: Solliciteren Carrière
7 jan 2020

2020 is van start gegaan en de nieuwe voornemens zijn weer het gespreksonderwerp van de dag 🗣, de sportschool is overvol en we laten de fles een maandje staan om de 'dry januari' door te komen 💪. Maar hoe zit het met je nieuwe baan of stage? Heb je deze al gevonden? Nee? 😱 No worries! Het jaar is nog maar net begonnen en wij geven je een handig stappenplan met de juiste sollicitatietips om die baan dit jaar te krijgen!

  1.        Verdiep je in het bedrijf en update je cv

De eerste stap voor het solliciteren is natuurlijk jezelf inlezen in het bedrijf en de vacature. Nadat je dit gedaan pas je jouw cv aan op basis van het profiel waar het bedrijf naar zoekt. Als je dat gedaan hebt kun je hier lezen hoe je een uniek cv maakt.

 

  1.        Vind de recruiter van het bedrijf waar je wilt solliciteren

Nadat je jezelf hebt ingelezen in het bedrijf en je cv up-to-date is, zoek je de recruiter op LinkedIn. Soms staat er al een link naar zijn/haar LinkedIn pagina op de vacaturepagina. Dit biedt veel voordelen:

  • De recruiter krijgt op LinkedIn een melding dat jij zijn/haar profiel bekeken hebt. Je toont daarmee interesse in het bedrijf en let’s be honest, iedereen wil weten wie diegene is die jouw profiel heeft bekeken.
  • Je bereidt jezelf beter voor op het sollicitatiegesprek. Doordat je de pagina hebt bekeken weet je beter wie tegenover je zit in je eerste gesprek.
  • Wellicht is de recruiter wel een connectie van één van je vrienden. Dit maakt het natuurlijk helemaal makkelijk doordat jij jouw vriend kan contacten over de recruiter. Misschien is het wel de buurman van je beste vriend! Connecties zijn soms zo makkelijk!

 

  1.        Zoek contact! Bel het bedrijf waar je wilt solliciteren eerst op met een vraag

Voordat je al je tijd en energie stopt in het schrijven van een goede motivatiebrief, is het slim om het bedrijf op te bellen met een aantal vragen over de vacature. Wat deze vragen zijn, maakt niet eens zoveel uit. Bedenk voor jezelf een aantal vragen en bel de recruiter op. Dit heeft een aantal voordelen:

  • De recruiter onthoudt je naam beter doordat jij van tevoren al interesse in het bedrijf hebt getoond en hem/haar persoonlijk benaderd hebt.
  • Misschien heb je aan de telefoon meteen een leuke klik. Dit werkt natuurlijk alleen maar in jouw voordeel. Daarnaast heb je zelf een betere inschatting van wie jij voor je hebt op je eerste sollicitatiegesprek.
  • Vermeld in je motivatiebrief dingen die je gevraagd hebt in het telefoongesprek en schrijf erbij dat je al contact hebt gehad met de recruiter.
  • Wie weet hoef je niet eens meer een motivatiebrief te sturen. In sommige gevallen vraagt een recruiter je direct je cv te mailen: dit scheelt veel tijd!
  1.        Bereid een goede elevator pitch voor

Je bent uitgenodigd op een sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Nu heb je je voorbereiding gedaan: je kent het bedrijf, de recruiter en je hebt helemaal uitgestippeld hoe je bij het bedrijf moet komen. Er is nog één ding dat je kunt doen om je nog beter voor te bereiden.

De meest gestelde vraag tijdens een sollicitatiegesprek is: “Vertel eens iets over jezelf”.

Hoe simpel kan het zijn!? Toch speelt het antwoord speelt een hele belangrijke rol. Bereid daarom een elevator pitch voor. Dit is een korte pitch van één minuut waarin je duidelijk vertelt wie je bent, wat jij wil en wat je kan toevoegen aan het bedrijf. Zo’n pitch maakt dat iemand zich jou beter herinnert bijvoorbeeld door een beeld, een woord, een grap, een metafoor. Bereid deze goed voor en schrijf een paar steekwoorden op: zo onthoud je het makkelijk en kom je krachtig over!

 

  1.        Voer een goed sollicitatiegesprek door vragen te stellen aan de recruiter

Tijdens een sollicitatiegesprek wordt jou het hemd van je lijf gevraagd. Stel zelf ook vragen terug om een goed sollicitatiegesprek te voeren. Deze komen natuurlijk ook vanzelf al naar boven. Toch is het ook handig om vragen Google te zoeken. Over de volgende onderwerpen kun je vragen opzoeken om een goed sollicitatiegesprek te voeren:

  • De functie, taken en verantwoordelijkheden: Hoe zien mijn werkzaamheden er straks uit? Wat zijn de grootste uitdagingen die bij deze functie horen? Hoe en door wie word ik straks ingewerkt?
  • De afdeling: Waarom is de functie vrijgekomen? Met welke mensen ga ik straks het meeste samenwerken?
  • Het bedrijf: Wat voor type mensen zijn hier vooral werkzaam? Kun je iets zeggen over de managementstijl?
  • Opleidings- en doorgroeimogelijkheden: Van wie binnen het bedrijf kan ik het meest leren? Kan ik die persoon vooraf ontmoeten? Is er een opleidingsbudget?
  • Evaluaties en beoordelingsgesprekken: Hoe worden mijn prestaties geëvalueerd? Welke criteria gebruiken jullie hiervoor?
  • Gesprekspartners (maak het persoonlijk!): Hoe ben jij hier ooit bij dit bedrijf begonnen? Waarom zou ik per se bij dit bedrijf moeten werken?
  • Sollicitatieprocedure: Hoe ziet de verdere sollicitatieprocedure eruit? Op welke termijn willen jullie deze functie invullen?
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden (bedenk wat jij belangrijk vindt): Hoe staat het bedrijf tegenover parttime werken? Krijg je een leaseauto bij deze functie?

 

Save the best for last: aan het eind van een gesprek vraagt de recruiter altijd of jij nog vragen hebt. This is your time to shine! Bewaar een interessante vraag voor dit moment zodat je een goede laatste indruk kunt achterlaten. Bijvoorbeeld door te vragen waarom de recruiter juist bij dit bedrijf werkt. Zo wek je nogmaals de interesse van de recruiter!