Categorieën: Carrière Solliciteren
28 apr 2020

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. De coronacrisis laat ons zien wat de gevolgen zijn van onze huidige levensstijl: de lucht boven Nederland en veel andere landen is een stuk schoner en dieren lopen over de lege straten in grote steden. Milaan, één van de meest vervuilde steden van Europa grijpt de crisis aan om auto’s uit de stad te weren. Duurzaamheid leeft onder studenten en starters, blijkt uit ons campusonderzoek.

Studenten en starters vinden duurzaamheid belangrijk

Klimaatverandering is een ‘big issue’ onder studenten en starters: 85% maakt zich zorgen om de verandering van het klimaat (Nationaal Campusonderzoek 2019). Deze zorgen spelen een rol bij de zoektocht naar een baan. Je kunt voor een werkgever te kiezen die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Of een werkgever kiezen die in de secundaire arbeidsvoorwaarden aandacht schenkt aan duurzaamheid. Door bijvoorbeeld thuiswerken mogelijk te maken of je een elektrische werkauto te geven. Studenten en starters zijn zelfs bereid hier voor te betalen. Zij geven aan gemiddeld 5% van hun brutosalaris te willen inleveren voor een duurzame werkplek zodat hun (toekomstige) werkgever duurzamer kan zijn (Nationaal Campusonderzoek 2019).

Hoe herken je een duurzame werkgever?

Een duurzame werkgever draagt in de bedrijfsvoering bij aan het welzijn van mens, dier en klimaat. Bij veel werkgevers zul je makkelijk herkennen dat ze duurzaam ondernemen. Zeker in deze tijd proberen veel werkgevers hun steentje bij te dragen. Vaak delen ze dit via hun social media kanalen of op hun website. De term hiervoor is maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). In vacatures vermelden bedrijven ook steeds vaker hoe zij bijdragen aan een duurzame samenleving.

Welke vragen stel je aan de recruiter tijdens een sollicitatieprocedure?

Een werkgever kan veel doen om duurzaam te ondernemen. Bijvoorbeeld streven naar een zo duurzaam mogelijke productie, een vegetarische lunch aanbieden, gebruik maken van zonnepanelen of de CO2 uitstoot verminderen. Door tijdens je sollicitatiegesprek al gerichte vragen te stellen kom je erachter of de werkgever duurzaam is. Bekijk de voorbeelden:

  • Wat doen jullie aan maatschappelijk verantwoord ondernemen?
  • Is er een fietsplan? (Hierbij verstrekt je werkgever een belastingvrije reiskostenvergoeding of renteloze lening)
  • Worden ov-kosten vergoed? (wist je dat 76% van de studenten en starters rekening houdt met de bereikbaarheid met het ov? (Nationaal Campusonderzoek 2019))
  • Zijn er elektrische auto’s?
  • Doen jullie aan thuiswerken?
  • Is er een vegetarische lunch? (wist je dat 79% van de studenten en starters bereid is om minder vlees te eten als de werkgever een vegetarische lunch aanbiedt!? (Nationaal campusonderzoek 2019))
  • Scheiden jullie afval?
  • Hebben jullie zonnepanelen?
  • Is er wegwerpplastic en heeft ieder z’n eigen koffiekopje?

Wat kun jij zelf doen op de werkvloer om duurzamer te werken?

Jij kunt natuurlijk zelf ook een steentje bijdragen door zo duurzaam mogelijk te werken. Bijvoorbeeld door zo min mogelijk te printen om papier te besparen. Scan bijvoorbeeld je handtekening in zodat je online papieren kunt ondertekenen en opslaan. Houden jullie veel eten over van het personeel tijdens de lunch? Zonde om dat weg te gooien! Breng dit dus naar de voedselbank zodat anderen er nog wat aan hebben. Daarnaast kun je opperen om afval te scheiden en plastic in te zamelen. Een warme truien dag is ook een goed initiatief om jaarlijks of maandelijks in te voeren. Zet de verwarming dus een dagje uit om energie te besparen.

Studie in duurzaam ondernemen

Ben je nog van plan om een master doen? Er zijn ook veel masters die inspelen op duurzaamheid zoals: Sustainable Entrepreneurship aan de Rijksuniversiteit Groningen, International Business: sustainable finance aan de Maastricht University, Organisational Change & consulting aan de Erasmus Universiteit Rotterdam of Sustainable Energy Technology aan de Technische Universiteit Eindhoven.