Jij wilt uitblinken als je op sollicitatiegesprek gaat. Maar hoe doe je dat als al die andere sollicitanten precies hetzelfde doel hebben? Iedereen probeert zijn cv zo uniek mogelijk te maken zodat alle kwaliteiten optimaal uitkomen. Met deze acht tips lees je hoe jij je als starter op de arbeidsmarkt kunt onderscheiden.
Het allerbelangrijkste bij iedere keuze in je leven is dat je jezelf kent. Weet wat je interesses en kwaliteiten zijn, maar ken ook je valkuilen. Ga na wat je het leukst vond tijdens je studie en eventuele stages en wat je juist lastig en vervelend vond. Bedenk hoe dat komt. Vraag aan vrienden en familie waar je goed in bent of juist niet.
Mocht je niet precies weten wat je valkuilen en kwaliteiten zijn, maak dan de competentietest op Qompas Carrièrestart. Wellicht kom je erachter dat je bepaalde competenties nog niet goed hebt ontwikkeld. Mogelijk kun je die proberen te ontwikkelen via een (extra) stage of een traineeship. Hoe beter jij weet wie jezelf bent en wat jij je werkgever kunt geven, hoe makkelijker je een werkgever overtuigt dat jij die baan moet krijgen.
Als jij solliciteert doen anderen met dezelfde studieachtergrond dat ook. Het is dus van belang naast je opleiding ook andere activiteiten op je cv te hebben die jou onderscheiden van anderen. Denk bijvoorbeeld aan een bijbaan, die aansluit op je studie. Dat kunnen ook aspecten van die bijbaan zijn. Op je cv kun je dat onder relevante werkervaring zetten.
Bezoek carrière-evenementen van bedrijven, waar je mogelijk wil werken. Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent in dat bedrijf. Je kunt ook een meer algemene activiteit plannen, zoals als een meet-en-greet om te netwerken. Ook vrijwilligerswerk is een goede manier om ervaring op te doen en om te laten zien dat jij graag ergens wil werken en dat je ook zonder loon graag je handen uit de mouwen steekt. Op deze lijst vind je nog meer voorbeelden van activiteiten om jezelf te ontwikkelen.
Als je je cv en motivatiebrief voor de zoveelste keer maakt, heb je waarschijnlijk wel eens de neiging om je kwaliteiten wat te overdrijven. Overdrijven mag, maar liegen nooit. Maar bedenk ook: je cv en motivatiebrief zijn het uniekst als je dicht bij jezelf blijft. Zo kun je ze, eenmaal op sollicitatiegesprek, makkelijker beargumenteren.
Bij je cv zijn volledigheid en correctheid van belang: kloppen je gegevens bijvoorbeeld? Als je twijfelt of je cv voor werkgevers interessant is, doe dan de cv-check op Qompas Carrièrestart. In deze blog vind je meer tips over hoe je jezelf via je cv laat uitblinken ten opzichte van andere sollicitanten.
Voor zowel het cv als de motivatiebrief geldt bovendien: maak bij iedere vacature een nieuwe. Stuur niet tien keer dezelfde versie. Iedere baan is anders en iedere werkgever vraagt andere kennis en vaardigheden. Probeer je steeds te verplaatsen in de werkgever.
Omdat je motivatiebrief een uitbreiding is van je cv, biedt die bij uitstek de mogelijkheid om jezelf als unieke werknemer neer te zetten. Dat doe je door de vereisten uit de vacaturetekst die het best passen bij je kennis en vaardigheden uit te lichten. Voorbeelden zijn tijdens het schrijven een middel om je te onderscheiden. Een werkgever laat zich eerder laten raken door een unieke, aansprekende anekdote dan door een aantal gortdroge feiten.
Wanneer je al deze tips opvolgt, kan het niet anders of jij sleept binnenkort het contract binnen van je eerste startersbaan! Succes!