12 mei 2021

Gefeliciteerd, je sollicitatiegesprek verliep voorspoedig. Op naar de volgende fase! Je krijgt een assessment of businesscase. Dit is spannend, maar het goede nieuws is dat je je kunt voorbereiden. Lees hier hoe je dat doet.

 

Tijdens sollicitaties kijken werkgevers naar verschillende zaken:

  • Ben jij het type persoon dat past in het bedrijf en in de functie
  • Laat je de juiste motivatie zien
  • Heb jij de specifieke vaardigheden voor deze baan

Waar werkgevers de eerste twee punten meestal wel kunnen vaststellen tijdens het sollicitatiegesprek, willen ze de specifieke kennis en vaardigheden voor deze baan soms apart toetsen. Hoe precies verschilt per bedrijf. De meest gebruikte methodes zijn assessments en businesscases.

  • Een assessment: dit is een programma dat jij doorloopt tijdens je sollicitatieproces om vast te stellen of je over de juiste talenten voor deze baan beschikt. Ben je bijvoorbeeld analytisch genoeg en ontwikkel jij je snel? Soms willen ze ook weten of jouw persoonlijkheid past binnen het bedrijf.
  • Een businesscase is een opdracht die je maakt tijdens je sollicitatieproces. Bijvoorbeeld over een situatie die het bedrijf kan tegenkomen in het werkveld. Hierbij moet je vaak strategisch nadenken om een probleem op te lossen. Zo toetst de werkgever of jij uit het juiste hout gesneden bent.

Het is natuurlijk altijd spannend omdat je meestal niet precies weet wat ze van je vragen. Met deze tips ben jij goed voorbereid, ongeacht de baan waarop je solliciteert.

1. Lees de functieomschrijving heel goed

Door de functieomschrijving goed te bestuderen weet je welke competenties het bedrijf verbindt aan jouw functie. Aangezien de vacature voor bedrijven de ‘flyer’ is om de juiste mensen binnen te halen. Zo weet je in grote lijnen al wat voor hen belangrijk is en of jij jezelf daarin herkent. Heb je hier toch nog vragen over, stel die aan de recruiter.

2. Weet wat je kunt verwachten tijdens het assessment of de businesscase

Solliciteer je op een baan als accountant? Dan krijg je waarschijnlijk een case waarbij je financiële en boekhoudkundige uitdagingen tegenkomt. Wil je een baan als psycholoog? Dan krijg je wellicht een complexe casus met betrekking tot mentale problematiek. Beide gevallen kunnen op papier, maar ook mondeling in een gesprek of als rollenspel plaatsvinden. Meestal bestaat een assessment uit een deel waarin je (intelligentie)tests maakt en uit een praktisch deel. Doorgaans krijg je dit van tevoren te horen, maar er zelf naar vragen kan natuurlijk ook.

3. Vraag waar mogelijk om hulp

Je kunt contact zoeken met een werknemer binnen het bedrijf. Of, als je dat te spannend vindt, een werknemer of recruiter binnen de branche. Dit kan je nuttige informatie opleveren over het soort assessment of de vraagstukken die in een businesscase naar voor kunnen komen.

4. Oefen van tevoren

Assessments zijn er in allerlei vormen en maten, dus wéten wat je moet doen is de eerste stap voordat je het kunt oefenen. Voorbeelden van intelligentietest zijn online makkelijk te vinden. Moet je een presentatie geven over een businesscase? Of een rollenspel doen? In alle gevallen kun je dit goed voorbereiden door met een vriend of vriendin te oefenen. Is het een schriftelijk assessment? Zoek dan op het internet naar voorbeeldassessments. Vaak moet je wennen aan de vraagstelling. Als je hebt geoefend, houd je meer tijd over en maak je geen nodeloze fouten.

5. Zorg dat je goed in je vel zit

Het beginpunt om succesvol te zijn op welk gebied dan ook, is goed in je vel zitten. Je hebt dan zelfvertrouwen en deze positieve staat geeft je extra kracht, motivatie en creativiteit om goede prestaties te leveren. Zit jij nu net even niet zo lekker in je vel? Zorg dan goed voor jezelf en maak daar een gewoonte van. Goed slapen, gezond en gevarieerd eten, voldoende water drinken, regelmatig bewegen en sociale contacten onderhouden waar je energie van krijgt. Als je deze dingen langere tijd doet, gaan ze op zeker moment vanzelf.

 

Succes met jouw assessment of businesscase!