23 jun 2021

Wanneer je een cv maakt, wil je daar misschien al je bijbaantjes en (werk)ervaring op zetten. Van je afwasbaantje tot je drie weken vrijwilligerswerk in Kenia of zelfs je backpackers-experience van twee maanden in Azië. Is dat slim?

Een eerste scan in twintig seconden

Recruiters bekijken slechts twintig seconden een cv, wijst onderzoek uit. Ze scannen je cv, maar bestuderen het niet. Dat betekent dat je curriculum vitae kort en krachtig moet zijn. Denk aan een strakke vormgeving en een duidelijke structuur. Lees hier hoe je een sterk cv maakt.

Verschil tussen hbo en wo

De hoeveelheid werkervaring die je kunt opschrijven is vaak ook afhankelijk van of je hbo of wo doet. Als hbo’er heb je waarschijnlijk meer praktijkervaring opgedaan dan als wo’er. Hbo’ers moeten daardoor selecteren wat ze wel en niet noemen. Wo’ers hebben daarentegen vaak eerder te weinig om mee te pronken.

Welke werkervaringen wel en welke niet?

Een kort cv betekent dus geen waslijst aan baantjes. Bekijk de vacature goed en noem alleen de baantjes en ervaring die relevant zijn voor deze functie. Bedenk per baantje en ervaring wat jij daar hebt geleerd dat je in deze functie kunt gebruiken? Als je niets kunt bedenken, is het baantje misschien niet relevant.

Leiderschapsvaardigheden

Bijvoorbeeld: iedereen begrijpt dat een bijbaantje bij Albert Heijn waarschijnlijk niet representatief is voor wie jij bent en wat jij kunt. Maar wat als je daar nu een leidinggevende functie hebt gehad? Dan heb je dus leiderschapsvaardigheden opgedaan die ook van pas komen op de plek waar je graag wilt werken. Het is dus slim om dat baantje te noemen. Uiteraard ook met jouw uitleg erbij. Als je op deze manier elke mogelijke werkervaring langs de meetlat legt van ‘Heb ik hier kennis of vaardigheden ontwikkeld of opgedaan, die nuttig zijn voor deze baan?’, dan komen alleen de meest relevante praktijkervaringen vanzelf bovendrijven.

Wat als je geen relevante werkervaring hebt?

Wat als er nu niets te selecteren valt? Probeer dan studieopdrachten en hobby’s te vertalen naar praktische kennis en vaardigheden. Ook als je op het wo zit, heb je misschien wel eens een groepsopdracht gedaan voor een bedrijf of organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een businessplan voor een onderneming of een leesbevorderingsadvies voor een stichting. De competenties die je destijds hebt opgedaan, kun je prima in je cv zetten. Beter zet je die niet onder werkervaring. Je integreert ze in de informatie over je studie, voegt ze toe aan de belangrijkste informatie over jou of noteert ze onder je studie en eventuele werkervaring.

Levenservaringen en hobby’s benoemen?

Ook ervaringen die je hebt opgedaan in je studie of tijdens het uitvoeren van je hobby’s zijn nuttig voor je cv. Benoem ze dus ook naast je bijbaantjes, stages en vrijwilligerswerk. Recruiters willen naast je werkervaring ook weten wie jij bent als mens. Om te controleren of de verhouding tussen beiden klopt, kun je gebruikmaken van de Qompas cv-checklist.

 

Veel sollicitatieplezier!