Pas afgestudeerd en op zoek naar een startersbaan? Je bent uiteraard niet de enige. Hoe onderscheid jij je van al die anderen die ook azen op jouw droombaan? Hier een aantal handige tips!

Bouw een portfolio

Wellicht heeft je docent wel eens geroepen dat je bepaalde opdrachten moest bewaren voor in je portfolio. Misschien was dat toen niet iets om naar te luisteren. Toch kan het je helpen bij het vinden van een baan. Je kunt de ‘bewijsstukken’ uit je opleiding waar je trots op bent bijvoorbeeld op een portfoliowebsite plaatsen. Met Wordpress of Jimdo kun je vrij eenvoudig zelf zo’n website inrichten. Vervolgens kun je linken naar deze website tijdens een sollicitatie. Al jouw kennis en vaardigheden op één plek, ideaal!

Laat je zien op LinkedIn

LinkedIn is het beste medium om jezelf te laten zien. Werkgevers zoeken naar sollicitanten via LinkedIn. Dit is voor jou dus je eerste stap om hen van jouw skills te overtuigen. Motiveer jezelf je pagina te onderhouden, door bijvoorbeeld elke eerste maandag van de maand iets te posten. Van afgeronde schoolprojecten tot aan een korte cursus. Vergeet ondertussen ook niet om tussendoor ‘connecties’ te maken. Zo kun je later werkgerelateerde oproepen plaatsen in je netwerk.

Solliciteren in stijl

Vaak scoor je punten door af te wijken van de standaard sollicitatieprocedure. Als videograaf doe ik mijn sollicitatie in de vorm van een videoboodschap. Een vormgever kan zijn cv in een krantenkop of festivalpost bewerken (uiteraard afhankelijk van de vacature). Een IT-specialist via een website. Het zijn natuurlijk voorbeelden, maar je valt in ieder geval op tussen de dertig andere sollicitanten. Je laat meteen een stukje eigenheid zien. Maak de inhoud van je sollicitatie vervolgens wel volgens de normen. Beschrijf dus, heel cliché, je sterke punten en waarom jij zo geschikt bent voor die baan. Dat is wat werkgevers willen horen.

Ga nog even door je oude posts heen

Voor sommigen misschien een open deur, maar let op met wat je tijdens je studententijd post. Het komt vaker voor dan je denkt dat werkgevers na een sollicitatie even je Facebookpagina en Instagramaccount bekijken. Als de helft van jouw foto’s uit dronken avonden bestaat, geeft dit misschien geen beste indruk. Je kunt die posts uiteraard verwijderen of je profiel op privé zetten.

Hap niet meteen toe

Zelf weet ik hoe interessant het is om na je eerste sollicitatie meteen volle bak ‘ja’ te zeggen op een twijfelachtig contract. Ga eerst voor jezelf na waar je echt graag wilt werken en schat jezelf op waarde. Denk na over wat jij minimaal wilt verdienen en of je genoeg wordt uitgedaagd in je functie. Vooral als je net je studie hebt afgerond is het belangrijk kritisch te kijken naar een functie en een contract voordat jouw krabbel eronder staat.