Het lijkt soms of extraverte mensen het makkelijker hebben dan introverte mensen. Nooit verlegen, altijd spontaan. Maar schijn bedriegt. Beide kanten hebben voor- en nadelen. En het leuke is: je kunt jezelf trainen in de eigenschappen die je van nature wat minder hebt.

Wat ben jij?

Krijg jij energie van onder de mensen zijn of juist door alleen te zijn? Introverte personen richten energie graag op hun eigen gevoelens, gedachten en ideeën en zijn vaak rustig. Extraverte personen zijn vaker energiek, spraakzaam en richten zich meer en makkelijker tot andere mensen.  

 

Wat gebeurt er in je brein?  

Naar welke kant van het spectrum jij neigtheeft te maken met de mate van prikkeling in je hersenen. Extraverte mensen ervaren weinig prikkeling van binnen en hebben meer behoefte aan prikkeling van buitenBij introverte mensen is dit precies andersom, zo toonden neurowetenschappers aan 

 

Negatieve eigenschappen?

Vaak kennen mensen aan zowel extraversie als introversie negatieve eigenschappen toe. Zo zetten zij introverte mensen weg als verlegen, sociaal onbekwaam en twijfelend, terwijl zij van introverte mensen zeggen dat ze niet alleen kunnen zijn, te aanwezig en chaotisch zijn.  

 

Welke eigenschappen zijn belangrijker in een baan?

Extraversie lijkt in onze samenleving soms wat meer gewaardeerd te worden.  Iemand met veel zelfvertrouwen, die zichzelf laat horen en zien is vaak populairDat karakter lijkt het nastrevenswaardige ideaal van deze tijd. Scroll maar eens door je Instagram feed, dan snap je dit precies.  

 

De échte kracht is: ken jezelf!

Het is een ontzettende kracht als je van jezelf weet of je meer introvert of extravert bent, zodat je je grenzen kunt bewaken en je sterke kanten op de juiste manier kunt inzetten. Het wordt namelijk pas écht moeilijk wanneer je als introvert probeert extravert te zijn of andersom. Kijk waar jouw kracht ligt en stem die af op de situatie. Doe jezelf niet anders voor dan je bent.  

 

Banen zijn er voor allebei

Er zijn genoeg banen en onderdelen van banen waarin beide karakters goed tot hun recht komen. Geef je een presentatie waarbij toehoorders goed en aandachtig moeten luisteren? Dan is het goed om kalm te zijn en goed nagedacht te hebben over wat je wilt vertellen. Dit past een introvert persoon beter. Is het zaak om tijdens je presentatie het publiek te enthousiasmeren en te activeren? Dan is het beter die te laten uitvoeren door een extravert persoon.  

 

Kun je ook extravert en introvert tegelijk zijn?

Je kunt inderdaad van beide kanten eigenschappen hebben. In verschillende situaties kun je immers anders reageren. Iedereen heeft echter wel een voorkeurskant. Je kunt ook eigenschappen van de andere kant aanleren. Een introvert persoon kan zich bijvoorbeeld aanleren meer te uiten en een extravert persoon kan zich aanleren meer naar binnen te kijken.  

 

Kom uit je comfortzone!

Eigenschappen van introverte en extraverte mensen zijn beide erg waardevol. Zoek het randje van je comfortzone op en ga er af en toe overheen. Kies er als extravert persoon eens voor een avond alleen te zijn en observeer wat dit met je doet. Neem als introvert persoon een keer de leiding in het gesprek. Je voelt vast wat ongemak, maar door jezelf in deze situaties te brengen wen je eraan en verdwijnt het ongemak 

 

Door Kenny van Elteren