Inloggen Nog geen account?
Vul s.v.p beide velden in.

Cateringmedewerker

Als cateringmedewerker verzorg je het eten en de hapjes op allerlei feesten en evenementen. Daarnaast is de catering vaak verantwoordelijk voor de drank, het servies en de decoratie. Met de klanten overlegt de cateringmedewerker van te voren wat hun wensen zijn en maakt daarbij een kostenplaatje. De cateringmedewerker is zelf verantwoordelijk voor de uitwerking van deze ideeën en zorgt dat er een draaiboek klaarligt voor het feestje. Vervolgens onderhoudt hij of zij de contacten met leveranciers en verhuurbedrijven en neemt eventueel extra personeel aan. Op de dag zelf zorgt de cateraar dat alles vlekkeloos verloopt, als er iets misgaat is de cateringmanager verantwoordelijk. Wie later graag aan de slag wil als cateringmedewerker, kan het beste een horeca-opleiding op hbo-niveau kiezen.

Terug naar de beroepenlijst
Cateringmedewerker

Aanpak en arbeidsmarkt

 

Hoe word je Cateringmedewerker

In principe is een hbo of wo opleiding geen vereiste om aan de slag te gaan in de catering wereld. Toch is het wel aan te raden om bijvoorbeeld een hogere hotelschool opleiding te doen. Op deze manier leer je de horecawereld kennen en krijg je de basisvaardigheden mee om een eigen cateringzaak te starten. Het lopen van een stage of het doen van extra cursussen kan je op de arbeidsmarkt profileren.

Arbeidsplek

Je kunt aan de slag voor een groot cateringbedrijf waar je op projectmatige basis werkt voor opdrachtgevers. Catering medewerker is echter een vrij beroep en er zijn dan ook vele mogelijkheden om je eigen cateringbedrijfje te starten. Samen met je collega’s werk je wel vaak in een ‘kantoor’ waar je de administratie doet en een groot deel van het werk al voorbereidt (bijvoorbeeld het koken). Vervolgens kun je op allerlei locaties ingezet worden, denk maar aan congressen, bruiloften of bedrijfsfeestjes. Onregelmatige werktijden zijn eerder regel dan uitzondering bij dit beroep.

Als je Cateringmedewerker wilt worden kun je het beste één van de volgende studies kiezen



Bekijk ook de volgende relevante studies




Interesses en competenties

Een catering medewerker moet zowel creatief als commercieel ingesteld zijn, dat is de basis van het beroep. Creatief, omdat er steeds nieuwe gerechten geïntroduceerd kunnen worden en de hele catering er esthetisch goed uit moet zien. Commercieel, omdat de catering medewerker ook geld moet verdienen en een succesvol bedrijf wil. Een zakelijke instelling is noodzakelijk voor de catering maar daarnaast moet je ook zeer klantvriendelijk zijn. Een zakelijk netwerk van cliënten en zakenrelaties is essentieel om opdrachten te blijven krijgen. Voor het werk zelf is het belangrijk dat je flexibel en stressbestendig bent. Werk in de horeca is vaak chaotisch en er moeten veel dingen tegelijkertijd gebeuren. Organisatietalent en kunnen improviseren zijn nuttige vaardigheden voor de catering medewerker.

Interesses en competenties

Arbeidsmarkt

Over het algemeen is er altijd wel werk te vinden in de horeca en veel afgestudeerden vinden relatief snel een baan. Het zal echter even duren voordat je in de functie van je dromen terecht komt. Vooral als je een eigen catering opzet kan het even duren voordat de zaak goed loopt. Gedurende je carrière kun je doorgroeien naar een leidinggevende positie of steeds grotere opdrachten aannemen. Het startsalaris is in eerste instantie laag. Het arbeidsmarktperspectief is ook gelinkt aan de (internationale) economische situatie; gaat het economisch goed dan zullen meer mensen hun geld besteden in de horeca.


Aanverwante beroepen



Arbeidsplek

Je kunt aan de slag voor een groot cateringbedrijf waar je op projectmatige basis werkt voor opdrachtgevers. Catering medewerker is echter een vrij beroep en er zijn dan ook vele mogelijkheden om je eigen cateringbedrijfje te starten. Samen met je collega’s werk je wel vaak in een ‘kantoor’ waar je de administratie doet en een groot deel van het werk al voorbereidt (bijvoorbeeld het koken). Vervolgens kun je op allerlei locaties ingezet worden, denk maar aan congressen, bruiloften of bedrijfsfeestjes. Onregelmatige werktijden zijn eerder regel dan uitzondering bij dit beroep.