Inloggen Nog geen account?
Vul s.v.p beide velden in.

Rechercheur

Een rechercheur is een politieambtenaar die in teamverband probeert verschillende misdaden op te lossen. Als er een misdrijf is gepleegd wordt er binnen de politie een team opgestart. In dit team kunnen verschillende rechercheurs zitten. Een rechercheur kan een specialist zijn op een bepaald gebied (familierechercheur) maar kan ook aan verschillende zaken werken. Een rechercheur analyseert data en onderhoudt contacten met verschillende mensen binnen en buiten de politieorganisatie. Een rechercheur probeert aan de hand van de verschillende bewijzen en aanwijzingen een dader te vinden. Hij kan een verdachte verhoren en eventueel opsluiten. Een rechercheur kan ook werkzaamheden verrichten zonder dat er iets is gebeurt, bijvoorbeeld als er een tip binnenkomt. Als er iemand vermist wordt is het onder bepaalde omstandigheden ook mogelijk dat er een rechercheteam samengesteld wordt. Een rechercheur heeft contact met slachtoffers, familie van slachtoffers, getuigen, verdachten, daders maar allerlei mensen binnen de politieorganisatie, zoals agenten en collega’s van de forensische opsporing.

Terug naar de beroepenlijst
Rechercheur

Aanpak en arbeidsmarkt

 

Hoe word je Rechercheur

Rechercheur is geen starterberoep; er is geen opleiding tot rechercheur. Om rechercheur te worden moet je eerst gewoon agent zijn geweest zodat je ervaring hebt met het politiewerk. Door je meerderen wordt bepaald of je geschikt bent om rechercheur te worden. Sinds enkele jaren is er voor hbo’ers en wo’ers ook de mogelijkheid tot het volgen van een master Recherchekundige. Bij deze opleiding word je opgeleid tot recherchekundige, maar met deze opleiding kun je geen rechercheur worden. Om de opleiding tot gewoon agent te volgen heb je op de middelbare school geen specifiek profiel nodig. Tijdens de opleiding krijg je salaris en worden dingen als sportkleren en het uniform voor je betaald. Wel is er een strenge selectie en word je onderworpen aan verschillende fysieke en psychologische tests voordat je toegelaten wordt.

Arbeidsplek

Een rechercheur werkt veel op het politiebureau, maar voert ook overleg met collega’s en moet soms de straat op. Het beroep van een rechercheur is zeer afwisselend. Een rechercheur werkt altijd in teamverband en maakt onderdeel uit van een hiërarchische structuur.

Als je Rechercheur wilt worden kun je het beste één van de volgende studies kiezenBekijk ook de volgende relevante studies
Interesses en competenties

De belangrijkste eigenschap van een rechercheur is betrouwbaarheid. Een rechercheur moet eerlijk zijn en snel vertrouwen kunnen winnen. Een rechercheur is nieuwsgierig en heeft een sterk analytisch vermogen. Een rechercheur wil mensen helpen en bijdragen aan een veiligere maatschappij. Een rechercheur kan goed samenwerken en met verschillende types mensen overweg. Een rechercheur staat stevig in zijn schoenen en kan vlug en doortastend optreden. Een rechercheur is flexibel en schroomt niet om overuren te maken.

Interesses en competenties

Arbeidsmarkt

Rechercheposities worden vaak intern opgevuld. Het salaris van een rechercheur is afhankelijk van het korps waarbij hij of zij werkzaam is. Over het algemeen staat een rechercheur gemiddeld op de arbeidsmarkt. Binnen de politieorganisatie zijn er voor een rechercheur verschillende doorgroei mogelijkheden.


Aanverwante beroepenArbeidsplek

Een rechercheur werkt veel op het politiebureau, maar voert ook overleg met collega’s en moet soms de straat op. Het beroep van een rechercheur is zeer afwisselend. Een rechercheur werkt altijd in teamverband en maakt onderdeel uit van een hiërarchische structuur.