Hoe zal de werkgelegenheid van deze branche zich op de lange termijn ontwikkelen?
De telecomsector is redelijk getroffen door de financiële crisis, en jaren achtereen stond de uitbreiding van personeel dan ook op de rem. Van een echte teruggang is echter geen sprake, door de populariteit van smartphones onder consumenten werden constant nieuwe investeringen geëist.
De verwachting op de lange termijn is dan ook dat deze sector zich in de toekomst gemakkelijk herstelt, en dat de vraag naar gespecialiseerd personeel dan ook zal toenemen. De telecombranche is conjunctuurgevoelig, en wanneer de economie weer aantrekt zullen vooral ICT-ers dit gaan merken. Ook wordt er de komende jaren een tekort verwacht aan medewerkers met specialistische kennis en ervaring, strategisch inzicht en commerciële en communicatieve vaardigheden.
Wat zijn de verschillen tussen werken bij de grote gevestigde telecombedrijven en bij kleinere nieuwe ondernemingen?
Er kan een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen een loopbaan bij de grote multinationals en bij de kleinere nieuwkomers op de markt. Een carrièrepad bij de gevestigde bedrijven volgt, over het algemeen, een vaster patroon, en is meer voor je uitgestippeld dan bij de kleinere bedrijven. Zij staan juist meer bekend om hun flexibele houding en persoonlijkere benadering.
De grote bedrijven bieden op hun beurt vaak interessante managementtraineeprogramma’s, waarin je in één of twee jaar kennis kan maken met alle lagen van het bedrijf. Binnen een relatief korte tijd leer je veel van de opbouw van de gehele organisatie. Ook worden er veel opleidingen en trainingen aangeboden waarmee jij je verder kan ontwikkelen.
Start je bij een kleinere, nieuwere organisaties, dan is je carrièrepad minder uitgestippeld. Hier bepaal vooral jijzelf in welke richting je je wilt ontwikkelen, en ga je vooral in de diepte in, in plaats van de breedte. Eigen initiatief wordt hier extra gewaardeerd.
Hoe zijn de arbeidsvoorwaarden van ICT-ers in deze branche?
De arbeidsvoorwaarden voor startende ICT-ers in de telecombranche is goed te noemen. De vaste beloning ligt vaak hoger dan die van andere starters. Gemiddeld verdient een Nederlandse ICT-er iets meer dan 30 duizend euro per jaar, terwijl andere hoogopgeleide starters gemiddeld 29.500 euro verdienen. Bijna de helft van de ICT-ers rijdt bovendien in een auto van de zaak, meer dan de helft heeft een laptop van de zaak en een kleine zeventig procent mag opleidingen volgen op kosten van het bedrijf.
Wat doet een projectmanager?
De projectmanager is vaak het hoofd van een projectteam, en is daarmee eindverantwoordelijk voor het projectresultaat. Hij werkt vaak samen met professionals (bijvoorbeeld consultants en systeemontwikkelaars). Het is zijn taak deze mensen aan te sturen en de juiste mensen op het juiste moment in te schakelen. Ook is hij verantwoordelijk voor de financiële kant van het project. Daarnaast biedt hij technische ondersteuning aan de accountmanager, die dit nodig heeft in zijn contacten met klanten.
Wat doet een accountmanager?
De accountmanager heeft een commerciële rol. Aan het begin van het jaar stelt zijn manager de door hem te behalen target vast. Om dit te halen, zal hij op zoek moeten gaan naar nieuwe klanten, zijn netwerk benutten en bestaande klanten onderhouden. Acquisitie plegen is de belangrijkste taken van een accountmanager. Het is belangrijk dat de accountmanager oog heeft voor interne communicatie. Hij moet ervoor zorgen dat wat hij de klant belooft door zijn organisatie wordt geleverd.
Dit is een functie die veel voorkomt in de telecomsector. De functie-inhoud kan per bedrijf verschillen. Inmiddels is de functie van consultant uitgegroeid tot een containerbegrip, iedereen die ondersteunt of adviseert komt voor deze titel in aanmerking. Vaak is de consultant de link tussen de technisch specialisten in de organisatie en de klanten, die hij adviseert met mogelijke oplossingen. Ook geeft hij vaak trainingen. Zowel intern als bij klanten, die hij helpt met het voorbereiden of implementeren van de oplossingen.
Wat zijn de mogelijkheden in deze branche als ik niet bij een commercieel bedrijf wil werken?
In Nederland houdt het Agentschap Telecom toezicht op alle diensten die via de ether worden aangeboden: radio, televisie, maar ook mobiele telefonie. Het is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De ambtenaren die werkzaam zijn in deze organisatie houden zich bezig met de verdeling van frequenties, de controle hier op en de regulering van de draadloze ruimte. Meer concreet betekent dit bijvoorbeeld het opstellen van richtlijnen en het afgeven van vergunningen.
De OPTA is een tweede toezichthouder op de telecommunicatiebranche. Ook dit is een onafhankelijke instantie die deel uitmaakt van het ministerie van Economische Zaken. OPTA houdt toezicht op de telecom- en postmarkt, beslecht geschillen tussen aanbieders en controleert de bescherming van de privacy. Regels worden opgesteld en de naleving wordt in de gaten gehouden. Ben je minder commercieel ingesteld maar wel geïnteresseerd in het functioneren van markten? En heb je een juridische achtergrond of interesse? Dan is één van deze twee organisaties wellicht iets voor jou.