5. Assessment

Terug naar het assessment overzicht

Intelligentietest

De naam intelligentietest zegt het al: hierin wordt je IQ of redeneringsvermogen onderzocht. Dergelijke testen worden vaak ingezet in assessments. Waarom? Omdat uit allerlei onderzoeken blijkt dat intelligentietesten goede voorspellers zijn van later succes.

Soms kun je de testen thuis online maken; soms op de assessmentdag zelf. In enkele gevallen wordt je gevraagd allebei te doen: eerst thuis, en ter controle nogmaals op het assessmentcenter.

Welke opdrachten krijg je?

In de test krijg je verschillende soorten opdrachten voorgelegd: puzzels in de vorm van figuren, woorden of getallen. De verschillende opgaves meten verschillende kwaliteiten. Het gaat er om je ruimtelijk inzicht te meten, maar ook om je vermogen te redeneren met taal en cijfers. Zie onderdelen voor meer uitleg (en tips!) over veel voorkomende opdrachten.

Match jij met de functie?

Elk onderdeel test een ander deel van je intelligentie. Zo wordt bekeken hoe jij op een specifiek vlak presteert, in vergelijking met mensen van een zelfde opleidingsniveau. Ben jij sterk met taal of juist met cijfers? De werkgever zoekt de match met de eisen van de functie. Het gaat dus niet (alleen) om de totale IQ-score, maar vooral om bepaalde kwaliteiten.

Hoeveel tijdsdruk is er?

Er wordt niet alleen gekeken naar hoeveel vragen jij goed hebt, maar ook naar het tempo waarin jij antwoord geeft. Er is dus een zekere tijdsdruk. Wie te langzaam antwoordt, gaat er in score op achteruit. Zorg dus dat je nauwkeurig antwoordt, maar niet teveel treuzelt.

Oefening baart kunst!

Vaak wordt gedacht dat intelligentie vast staat, en dat oefening geen zin heeft. Dit is onjuist: wie bekend is met het type vragen en weet hoe deze op te lossen, heeft zeker een streepje voor. Je weet dan meteen wat de bedoeling is, en voelt je bovendien al een stuk zekerder.

Do's

  • Oefen de meest voorkomende intelligentietesten. Het is aangetoond dat je tot maximaal 10% beter scoort wanneer je IQ-tests oefent.
  • Een inkopper, maar vaak genegeerd: lees goed de instructies voor je aan elke opdracht begint. Begin pas als je volledig begrijpt wat er van je verwacht wordt.
  • Fris basiskennis op het gebied van taal- en rekenvaardigheid op, als deze is weggezakt, maar wel relevant is voor de functie. Een paar uurtjes oefening draagt al bij aan je bedrevenheid.
  • Veel bedrijven laten een IQ-test eerst thuis online maken. Dan kun je het tijdstip zelf bepalen. Wanneer presteer je het beste? In de ochtend, middag of avond? Stem je testmoment hier op af.
  • Bereken globaal hoeveel tijd je per item hebt. Houd bij je tijdmanagement rekening met een oplopende moeilijkheidsgraad.

Don'ts

  • Blijf niet te lang steken bij één opgave die je niet snapt. Dit kost veel tijd, die je eigenlijk niet hebt. Bedenk dat deze ene vraag - op het totaal van vragen - weinig uit maakt.
  • Maak een IQ-test in een rustige ruimte waar de kans op afleiding minimaal is. Als je gestoord wordt, kan je score 10-20% minder goed zijn.
  • Ga niet de discussie aan over de relevantie van intelligentietest voor hoger opgeleiden. De werkgever heeft nu eenmaal gekozen voor deze vorm, en dus zul je hier aan mee moeten doen.