5. Assessment

Terug naar het assessment overzicht

Vier onderdelen

Intelligentietesten meten verschillende kwaliteiten, en bestaan daarom uit verschillende onderdelen. Het gaat hoofdzakelijk om redeneren met taal, redeneren met cijfers, en het meten van ruimtelijk inzicht. Hier vind je uitleg per type opdracht: wat wordt er van je verwacht? En hoe kun je het het beste aanpakken?

Verbale analogieën

Bij verbale analogieën moet je het juiste woord toevoegen op de plaats van het vraagteken. Dit doe je op basis van de relatie tussen het woordpaar dat wel bekend is. Maak in je hoofd eerst een zin met het bekende woordpaar: welk verband heeft het ene woord met het andere? Vervolgens maak je eenzelfde zin met het andere woordpaar. Zo ontdek je snel welk woord nog ontbreekt.

Je zult zien dat de woorden telkens tot een bepaalde categorie behoren. Zo bepaal je ook het verticale verband. De test bestaat ook in de dubbele variant, waarbij er twee woorden ingevuld moeten worden. Dit is moeilijker, maar op dezelfde manier op te lossen.

verbale analogieën

Cijferreeksen

Wanneer je cijferreeksen moet oplossen, is het de bedoeling dat je het verband begrijpt tussen de cijfers die al bekend zijn. Verbanden tussen de cijfers kunnen zijn: delen, vermenigvuldigen, optellen en aftrekken. Zodra je deze regel hebt ontdekt, kun je ook het vervolg van de reeks voorspellen. Zo vind je de oplossing van de puzzel.

Cijferreeksen

Ruimtelijk inzicht

Bij tests die je ruimtelijk inzicht meten, is het vaak de bedoeling dat je een driedimensionale voorstelling maakt van een bepaald figuur. Je moet bepalen welk van de antwoorden hetzelfde is als het voorbeeld. Daarvoor moet je het figuur draaien of in elkaar vouwen (zoals bij de kubus in het onderstaand figuur). Oplossen gaat alleen door zorgvuldig te werk te gaan en je goed te concentreren.

Ruimtelijk inzicht

Figuurklassen

Bij tests met figuurklassen is het de bedoeling om overeenkomstige kenmerk(en) van alle voorbeeldfiguren te vinden. Deze overeenkomst moet vervolgens te vinden zijn in één of twee van de antwoordfiguren. Logisch redeneren en het systematisch afgaan van verschillende toepasbare regels helpen je bij het vinden van de oplossing.

Figuurklassen

Do's

  • Oefen de meest voorkomende intelligentietesten. Het is aangetoond dat je tot maximaal 10% beter scoort wanneer je IQ-tests oefent.
  • Een inkopper, maar vaak genegeerd: lees goed de instructies voor je aan elke opdracht begint. Begin pas als je volledig begrijpt wat er van je verwacht wordt.
  • Fris basiskennis op het gebied van taal– en rekenvaardigheid op, als deze is weggezakt, maar wel relevant is voor de functie. Een paar uurtjes oefening draagt al bij aan je bedrevenheid.
  • Veel bedrijven laten een IQ-test eerst thuis online maken. Dan kun je het tijdstip zelf bepalen. Wanneer presteer je het beste? In de ochtend, middag of avond? Stem je testmoment hier op af.
  • Bereken globaal hoeveel tijd je per item hebt. Houd bij je tijdmanagement rekening met een oplopende moeilijkheidsgraad.

Don'ts

  • Blijf niet te lang steken bij één opgave die je niet snapt. Dit kost veel tijd, die je eigenlijk niet hebt. Bedenk dat deze ene vraag - op het totaal van vragen - weinig uit maakt.
  • Maak een IQ-test in een rustige ruimte waar de kans op afleiding minimaal is. Als je gestoord wordt, kan je score 10-20% minder goed zijn.
  • Ga niet de discussie aan over de relevantie van intelligentietest voor hoger opgeleiden. De werkgever heeft nu eenmaal gekozen voor deze vorm, en dus zul je hier aan mee moeten doen.