3. CV & Motivatiebrief

Terug naar het CV & motivatiebrief overzicht

Layout

Misschien wel het belangrijkste van het cv is de eerste indruk. Je wilt tenslotte positief opvallen: de recruiter moet zin krijgen om verder te lezen. Het cv moet daarvoor overzichtelijk zijn. De werkgever wil het cv snel kunnen scannen, en er uit halen wat hij zoekt. Hoe pak je dit slim aan? Hier vind je praktische tips!

Persoonlijke keuzes

Er bestaat niet één format voor hoe een perfect cv er uit moet zien. Ieder cv is anders. En dat is maar goed ook, want met de lay-out kun je jezelf onderscheiden. Denk na over wat jij wilt uitstralen, en verwerk dit in de vormgeving.

Creatief of klassiek?

Kies je voor een sober, eenvoudig en strak design? Dan maak je een zakelijke of klassieke indruk. Dit is een veilige keuze. Maar daardoor ook niet bijzonder, de meeste cv's zien er vergelijkbaar uit.

Toch wil je dat je cv opvalt. Daarom kiezen veel mensen voor een originele vormgeving, een opvallend lettertype, of het gebruik van kleur. Zo benadruk je creativiteit. Het risico is dat je inspanningen niet in de smaak vallen. Wat jij mooi vindt, vindt niet iedereen.

Ons advies!

Het beste is om terughoudend te zijn met al te gekke uitspattingen en altijd de leesbaarheid en overzichtelijkheid voorop te stellen. Verlies het doel van het cv niet uit het oog: het is vooral belangrijk dat het snel te beoordelen is. Het is geen kunstwerk.

Elke keer anders

Een vuistregel is: pas het aan op de vacature. Wie solliciteert bij een traditioneel advocatenkantoor, houdt het bij voorkeur strak en zakelijk. Maar in de culturele of grafische sector worden creatieve uitspanningen juist gewaardeerd.

CV 2.0: doen of niet?

Sommige mensen slaan alle traditionele adviezen in de wind en geven een complete eigen draai aan hun cv. Ze gieten alle informatie in bijvoorbeeld een stripverhaal, een levensweg, of een landkaart. Dit soort creatieve uitspattingen worden vaak 'CV 2.0' genoemd.

Hoewel het enorm opvalt, raden we het voor de meeste vacatures af. Het risico is groot. Recruiters hebben een verwachting van een cv, en wie hier niet aan voldoet kan juist irritatie wekken. Gebruik alleen zo'n lay-out als het bij de functie een pré is om creatief te zijn.

Checklist

Een fout is snel gemaakt! Hoe veel tijd je ook aan je cv
besteedt, en hoe nauwkeurig je ook bent, er zijn altijd zaken
waar je zelf niet aan denkt. Loop daarom je cv eens na met
onze checklist. Zo voorkom jij de meestgemaakte fouten.
Ga naar de checklist