4. Jezelf verkopen

Terug naar het jezelf verkopen overzicht

De eerste indruk

De eerste indruk maak je al binnen een paar seconden. Nog voordat je een woord hebt gezegd, heeft je gesprekspartner al een mening over je gevormd: op basis van je uiterlijk. Besteed daarom aandacht aan je verzorging en kleding. Ga netjes en gepast. Houd met de volgende vier aspecten rekening.

1. Kleding

Kies kleding uit die bij jou past. Het is belangrijk dat je je er zelf goed in voelt. Voel je je lekker, dan straal je dit ook uit. En een zelfverzekerde indruk vergroot je kansen. Voor mannen is een pak met das het devies, vrouwen gaan in een nette pantalon of rok met nette blouse.

2. Uiterlijke verzorging

Kom fris verzorgd op het gesprek aan. Zorg voor gewassen en gestreken kleding, maar denk ook aan je lichamelijke verzorging. Let op de details, zoals schone nagels, een frisse adem en een verzorgd kapsel. Gebruik deodorant om transpiratiegeur te voorkomen, maar pas op met het gebruik van veel parfum of aftershave. Mocht je net iets gegeten hebben, doe dan voor het gesprek een tandencheck. Mannen gaan net geschoren en letten op neus- en oorhaar.

3. Organisatie

Pas je kleding aan, aan de organisatie. Probeer er dus achter te komen wat de kledingcode is. Kijk op de website hoe het bedrijf zich presenteert of vraag mensen die het zouden kunnen weten. Eventueel kun je de recruiter bellen en vragen naar de dresscode.

Val niet te veel op, maar wees ook geen grijze muis. Kortom: ga niet over- of underdressed. Maar altijd geldt: beter iets te formeel bij een eerste gesprek dan te informeel. Voor het tweede gesprek weet je dan wat gepast is.

4. Functie

Denk tot slot aan de functie waar op je solliciteert. Wie advocaat wil worden gaat formeler gekleed dan de solliciterende grafisch vormgever. Denk ook na over wat jij wilt uitstralen. Wil je zakelijk overkomen of juist casual?

Tips voor mannen

  • Zorg voor bijpassende schoenen, in het juiste model en kleur, en check of ze verzorgd en gepoetst zijn.
  • Draag geen vrolijke sokken of dassen met stripfiguren er op. Kies voor lange sokken in de kleur van je pak of je schoenen, en vermijd de witte sportsok.
  • Pas je accessoires aan je outfit aan, zoals je broekriem en je horloge. Een goedkoop plastic horloge past niet bij een net maatpak.
  • Zichtbare tattoeages of piercings kun je in de meeste gevallen het beste bedekken of uitdoen.
  • Neem je zelf papieren mee, zoals je cv? Kom dan niet met een plastic tasje aanzetten, maar neem een stijlvolle tas mee.

Tips voor vrouwen

  • Kleed je zakelijk en stijlvol, en probeer kleuren en accessoires op elkaar af te stemmen.
  • Draag geen te korte rok, of een te diep décolleté. Hoe meer je laat zien, hoe minder serieus je overkomt.
  • Pas op met teveel make-up of sieraden. Zichtbare tattoeages of piercings kun je in de meeste gevallen het beste bedekken of uitdoen.
  • Een tip is om één opvallende accessoire te kiezen: zo heb je wellicht een leuke opener, en word je vanzelf beter onthouden.
  • Ga niet met blote benen op pad. Ook als het warm is, draag je een panty, altijd in een kleur die bij je kleding past. Tip: neem een paar reservepanty's mee in je tas, voor het geval je een ladder krijgt.

STAR-methode

Een veelgebruikte gesprekstechniek in sollicitatiegesprekken
is de STAR-methode. Niet iedere interviewer is hier bekend
mee, maar veel recruiters en personeelsmanagers van grote bedrijven zweren erbij. Lees hier alles over STAR