4. Jezelf verkopen

Terug naar het jezelf verkopen overzicht

Gespreksrondes

Iedere sollicitatieprocedure verloopt anders. De ene keer is er maar één gespreksronde, de andere keer volgt een tweede of zelfs derde gesprek. Dit hangt af van het bedrijf en de functie waarop je solliciteert.
Bij grote bedrijven worden vaak meerdere gespreksrondes en uitgebreide assesssments georganiseerd.
Bij kleine organisaties is de procedure doorgaans korter.

Ronde 1: Kennismakingsgesprek

Waar je ook solliciteert, het eerste gesprek is altijd een oriënterend gesprek of kennismakingsgesprek. Laat deze naam je niet misleiden: hier wordt het kaf van het koren gescheiden. Denk er dus niet te licht over. Het duurt ongeveer drie kwartier tot een uur. Dit gesprek voer je meestal met een personeelsfunctionaris en een leidinggevende. Zij willen nader kennis maken om een globale indruk te krijgen van wie jij bent. Pas je bij het bedrijf en de functie?

Speeddates

Op sommige vacatures reageren honderden mensen. Het is onmogelijk alle interessante kandidaten uit te nodigen. Soms worden er dan 'speeddates' georganiseerd. Dit zijn korte kennismakingsgesprekjes van vijf tot vijftien minuten. Het is dus een soort voorronde op het sollicitatiegesprek. Er wordt vooral gezocht naar 'de klik': pas jij bij de werkgever?

Ronde 2: Selectiegesprek(ken)

In enkele gevallen wordt na de eerste ronde besloten iemand aan te nemen, maar doorgaans volgt een tweede ronde. Dit is het selectiegesprek, dat ook ongeveer drie kwartier tot een uur duurt. Meerdere goede kandidaten zijn overgebleven en nu wil de werkgever weten wie het beste past.

Soms zit je in deze tweede ronde tegenover andere mensen dan de eerste keer, zoals een directe leidinggevende of één of meer collega's. Zij gaan dieper in op jouw competenties en motivatie. Ze vragen meer door. Ook eventuele referenties komen nu aan bod.

Na dit gesprek volgt soms nog een derde selectiegesprek. Andere bedrijven organiseren nog een aanvullend assessment of psychologisch onderzoek, voordat ze iemand aannemen. Dit verschilt per organisatie en kun je dus vooraf niet weten. Vraag naar de procedure, als het niet duidelijk is.

Ronde 3: Arbeidsvoorwaardengesprek

Heb je ook het selectiegesprek en een eventuele assessment goed doorstaan? Dan ben je aangenomen. Voor je aan de slag gaat, word je uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaardengesprek. In dit gesprek wordt de sollicitatieprocedure formeel afgerond. Je tekent je contract, maar onderhandelt eerst over je salaris en de arbeidsvoorwaarden.

STAR-methode

Een veelgebruikte gesprekstechniek in sollicitatiegesprekken
is de STAR-methode. Niet iedere interviewer is hier bekend
mee, maar veel recruiters en personeelsmanagers van grote bedrijven zweren erbij. Lees hier alles over STAR