4. Jezelf verkopen

Terug naar het jezelf verkopen overzicht

Non-verbale communicatie

De eerste indruk wordt grotendeels bepaald door non-verbale communicatie: je lichaamstaal. Normaal gesproken gaat dit onbewust. Maar juist voor een sollicitatiegesprek is het goed hier over na te denken.

Bij binnenkomst

Denk er om dat je non-communicatie niet pas tijdens het gesprek begint. Integendeel, je eerste indruk begint al bij binnenkomst. Zodra de receptioniste je ontvangt is je houding al van belang. En ook als je moet wachten zien mensen binnen het bedrijf je zitten. Wees dus kalm en zelfverzekerd.

De kennismaking

Ook het moment dat je wordt opgehaald door je gesprekspartner is een 'eerste indruk moment'. Geef hem of haar een goede handdruk; en dus vooral geen slap handje. Voorkom ook zweterige handen. Stel je duidelijk voor en loop met de interviewer mee.

Denk er verder aan pas te gaan zitten wanneer dit je wordt aangeboden. Ga in elk geval nooit eerder zitten dan hem of haar. Wanneer je iets te drinken wordt aangeboden, is een glaasje water een veilige keus. Met koffie knoei je eerder en worden eventuele zenuwen alleen maar versterkt. Water werkt bovendien het beste tegen een droge mond.

Goed gaan zitten

Ga aan het begin van het gesprek recht op je stoel zitten, met je rug tegen de leuning. Hang je onderuit, dan kom je ongeïnteresseerd over. Zit je op het puntje van je stoel, dan lijk je ook niet op je gemak.

Waar moet je heen met je armen? Je voelt je wellicht zeker door je armen over elkaar te leggen. Maar juist dan kom je gesloten over. Leg je armen liever losjes op je schoot of ontspannen op de leuning van je stoel.

Handgebaren gebruiken

Ook handgebaren zet je dan eerder in. Dit verlevendigt het gesprek en versterkt jouw boodschap. Ook geef je aan dat je op je gemak bent. En door bij een vraag met je hoofd te knikken laat je zien aandachtig te luisteren.

In dit gesprek antwoord je namelijk niet alleen met woorden, maar met je hele lichaam. Je houding bepaalt je indruk. Probeer een houding aan te nemen die belangstelling uitstraalt, maar toch ontspannen overkomt.

Houding van de ander

Wees er van bewust dat je gesprekspartner zich ook een houding moet geven. Door zijn lichaamstaal te herkennen kun je je voordeel doen. Irriteer je hem bijvoorbeeld, omdat je te lang praat? Dan merk je dit als eerst aan zijn lichaamstaal. Je kunt dan nog op tijd reageren.

Het kan helpen om lichaamstaal te 'spiegelen'en net zo te gaan zitten als je partner. Door dezelfde houding aan te nemen word je sympathieker gevonden en bereik je sneller overeenstemming. Maar overdrijf het niet!

STAR-methode

Een veelgebruikte gesprekstechniek in sollicitatiegesprekken
is de STAR-methode. Niet iedere interviewer is hier bekend
mee, maar veel recruiters en personeelsmanagers van grote bedrijven zweren erbij. Lees hier alles over STAR