Daarom kom je een techniek stage doen bij NS

 • Een serieuze bijdrage leveren aan processen bij onze onderhoudsbedrijven.
 • Veel zien van onze mooie locaties waar de treinen onderhouden worden.
 • Meemaken wat er bij komt kijken om een nieuw proces in te richten bij NS.

Zo werkt het
We zijn per direct (of wanneer jij natuurlijk ook kan) op zoek naar een stagiar binnen de techniek die voor minimaal 20 weken onderzoek gaat uitvoeren en met een (proces)plan gaat komen. Het gaat om het project “Lijmen volgens DIN 6701” en we verwachten van jou als stagiair dat je een lijmhandboek gaat samenstellen.

De context
Bij NS hebben we nieuw materieel aangeschaft welke (langzaam) aan het infaseren is op onze onderhoudsbedrijven. Het gaat hier om:

 • Flirt (Spinter) in Onderhoudsbedrijf Maastricht.
 • Sprinter Light Train in Onderhoudsbedrijf Leidschendam.

Deze opdracht heeft betrekking op het verlijmen van de ramen. Bij de huidige materieelseries worden de ramen bevestigd met rubber en pees. Bij nieuwe materieel series zijn de ramen verlijmd. Dit klinkt simpel, maar dit is een compleet nieuw proces en hier komt een heleboel bij kijken: mensen moeten opgeleid worden, het lijmproces moet vastgelegd worden, de werkplek moet opnieuw worden ingericht, certificeringen moeten op orde zijn, enz. Op het moment huren we een externe leverancier in. Bij NS Treinmodernisering in Haarlem zijn 3 engineers opgeleid voor dit nieuwe proces. Hier zit dus de kennis intern. Momenteel hebben wij capaciteit te kort om hier goed in te duiken. Hier ligt dus een super mooie uitdaging voor een stagiair.

De standplaats voor deze functie is Utrecht. Maar je moet echt bereid zijn veel te reizen voor deze rol. Je bent ongeveer 3 dagen gemiddeld naar de locaties Maastricht, Haarlem en Leidschendam.

Wat ga je doen als stagiair
Het is een proces dat ingericht moeten worden. Momenteel worden beschadigde ramen vervangen, maar nog niet onder de juiste omstandigheden en volgens de DIN 6701. Binnen NS hebben we bijvoorbeeld een lashandboek. Dit willen we ook voor het lijmproces. Als stagiair ga je het volgende onderzoeken:

 • Opstellen NS lijmbeleid inclusief lijmprotocol voor uitvoering lijmwerkzaamheden.
 • Hoe moeten werkplaatsen (her)ingericht worden om dit proces ook goed mee te nemen.
 • Wanneer voldoen we aan de DIN 6701 en hoe ziet het stappenplan eruit om aan de DIN norm te voldoen.

Hier gebeurt het
Veel van onze technische professionals werken in Haarlem en Utrecht, maar o.a. ook in Amsterdam, Den Haag, Maastricht en Groningen wordt er aan onze treinen gewerkt. Onze treinen zijn namelijk overal, dus onze technici ook. Samen werken ze aan treinmodernisering, onderhoud, schadeherstel en aan de veiligheid van treinen. Maar ook in grote en kleine projecten liggen er veel technische uitdagingen waaraan gewerkt moet worden om Nederland in beweging te houden. Niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst.

In deze functie wordt je begeleid door 1 van de engineers uit Haarlem. Bij Haarlem Treinmodernisering hebben 3 engineers een lijmopleiding gevolgd en zit de meeste kennis. Ook NS techniek, met standplaats Utrecht, is betrokken bij dit project en hier ben je ook af en toe. Je werkt vanuit Utrecht, maar bent ook veel op locatie, zoals het Onderhoudsbedrijf Maastricht, Onderhoudsbedrijf Leidschendam en Haarlem TM.
Ruim 1,1 miljoen treinreizigers rekenen iedere dag weer op goed werkende en veilige treinen. De technische bedrijfsonderdelen van NS Operatie zijn hier verantwoordelijk voor. Wij zorgen 24 uur per dag, 7 dagen per week voor het onderhoud, schadeherstel, revisie en reiniging van treinstellen. Het onderhoudsbedrijf wordt gedreven door techniek. Maar ook veiligheid, kwaliteit, klantgerichtheid en innovatie zijn belangrijke thema’s. Kom je bij ons werken, dan krijg je een veelzijdige en uitdagende baan. Jouw werk doet ertoe! Want zonder treinen, geen NS. Kijk voor meer informatie op www.nstechwerk.nl

Kijk voor meer informatie over werken in de techniek bij NS op: https://werkenbijns.nl/werkgebieden/techniek/ of https://www.nstechwerk.nl/

Dit neem je mee

 • Minimaal HBO niveau, richting technische bedrijfskunde / werktuigbouwkunde / proces engineer. WO niveau is ook mogelijk, dan passen we de opdracht aan zodat het voldoet aan WO niveau.
 • Kennis van de Duitse taal. Dit is echt nodig omdat veel documentatie (zoals de DIN norm) in het Duits is opgesteld.
 • Interesse in het opstellen van normen & regelgeving, procedures, procesinrichting, (lijm)beleid maken en het lijmproces.
 • Grote mate van zelfstandigheid, snel inleren / inlezen, weten wanneer hulp te vragen.
 • Je bent een verbinden, communicatief sterk en staat stevig in je schoenen.

Op NS kun je rekenen
Stage lopen bij NS betekent theorie en kennis direct toepassen in de praktijk, stappen zetten in je persoonlijke ontwikkeling en grenzen verleggen waarbij je vanuit NS goede begeleiding krijgt. Naast een zorgvuldige begeleiding ontvang je een aantrekkelijke stagevergoeding (tussen de 350 en 500 euro per maand).
Tevens hebben we een stagevereniging (interNS) die jou de mogelijkheid biedt om kennis te maken met andere stagiair(e)s en de verschillende bedrijfsonderdelen die NS rijk is.

Solliciteren naar deze stage
En? Wil jij een bijdrage leveren aan onze processen en ben je in staat om veel per trein te reizen naar onze locaties? Solliciteer direct via de sollicitatiebutton. Binnen enkele minuten ontvang je een automatische sollicitatiebevestiging. Je kunt je sollicitatie richten aan Eline Boekhout, Corporate recruiter techniek.

Nog vragen?
Bel met Karin of Amber via 088-6713666 voor het antwoord.

Goed om te weten

 • De vacature sluit op 21 april 2019. Donderdag 25 april is ruimte gepland voor gesprekken in Maastricht.
 • Bij NS vinden we iedereen uniek. Dit zie je in alles wat we doen, en dus ook in ons aannamebeleid.
 • Met deze vacature willen wij zelf onze nieuwe collega werven. Dit is dan ook géén oproep voor acquisitie.