Stand­plaats
Utrecht
Uren per week
32 - 40
Vergoeding
€635
Niveau
Master/doctoraal, Bachelor - HBO
Vakgebied
Techniek / productie
Reageren voor
5 maart Nog 14 dagen
Vacaturenummer
STAGE-WVL-064
Plaatsingsdatum
19 februari 2021
Dienst­verband
Onderzoeksstage

Functieomschrijving

De afdeling Hoogwaterveiligheid is kennismakelaar voor de uitvoering van RWS-taken en de ontwikkeling van uitvoerbaar beleid op het gebied van waterveiligheid, nu en in de toekomst. Dit doen we onder andere door het ontwikkelen van de Basisrivierbodemligging (BRL). Met de BRL krijgen we inzicht in de maximaal toelaatbare boven en ondergrenzen van de rivierbodem gezien vanuit alle verschillende functies van de rivier. Voor het ontwikkelproces zoeken we een enthousiaste stagiair die binnen Rijkswaterstaat op zoek gaat naar de benodigde informatie en dit samen met inhoudelijke kennis vertaalt in een advies over de maximale rivierbodemligging rondom harde lagen en objecten.

De ligging van de rivierbodem heeft grote invloed op de prestaties van de verschillende functies van de rivier. Aan de hand van kaartbeelden geeft de BRL een integraal en beter inzicht in de maximaal toelaatbare grenzen van de (dynamische) rivierbodemligging van de grote rivieren in Nederland. Dit doen we vanuit alle functies, denk hierbij aan waterveiligheid, scheepvaart, natuur, maar ook aan de stabiliteit van kunstwerken, harde keringen en de dekking van kabels en leidingen. In sommige gevallen zorgen de verschillende functies namelijk voor beperkte beheerruimte: we willen bijvoorbeeld voor een goede bereikbaarheid een diepe vaargeul in de rivier, maar willen tegelijkertijd dat de nevengeulen, die voor natuur zijn aangelegd, blijven instromen, daarvoor mag de rivierbodemligging ook weer niet te diep liggen. Ook levert de BRL voor het beleidsprogramma Integraal Riviermanagement belangrijke informatie op voor het kiezen van de toekomstig benodigde grootschalige aanpassingen aan het rivierbed.

Harde lagen in de rivierbodem, spelen hierbij een belangrijke rol hierin, omdat deze lagen niet meezakken met de eroderende omliggende rivierbodem, en daardoor drempels in de vaarweg kunnen vormen wat hinder voor de scheepvaart oplevert. Voor het ontwikkelproces van de BRL zoeken we een enthousiaste stagiair die samen met ons een advies over de maximale rivierbodemligging rondom harde lagen en objecten opstelt en binnen Rijkswaterstaat op zoek gaat naar de benodigde/beschikbare informatie.

Tijdens deze stage werk je samen met een klein team van specialisten die de Basisrivierbodemligging ontwikkelen. Je krijgt begeleiding van een adviseur waterveiligheid die nauw betrokken is bij de ontwikkeling van nieuwe functie-eisen.

We verwachten dat je op onderzoek uitgaat en bij verschillende Rijkswaterstaat collega’s nagaat welke eisen gelden voor de verschillende harde lagen en objecten en op basis hiervan met je kennis over rivierkunde een inschatting geeft van de benodigde bodemligging. Met de output van deze stage hebben we een concretiseringsslag gemaakt in het opstellen van de grenzen van de rivierbodemligging voor de genoemde onderdelen. Hiermee weten we nog preciezer waar de rivierbodem precies mag komen te liggen.

Voel jij je aangesproken om een bijdrage te leveren aan het beheer van de verschillende functies van de rivier? Solliciteer dan op deze vacature!

Functie-eisen

 • Je volgt een hbo- of academische opleiding in de richting van civiele techniek, watermanagement, fysische geografie of een vergelijkbare studie;
 • Je bent ondernemend en resultaatgericht;
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden;
 • Je werkt nauwkeurig;
 • Je kunt goed samenwerken en verbinden maar ook zelfstandig werken;
 • Je hebt plezier in het doorgronden van nieuwe (kennis)vraagstukken waarbij je een proactieve rol aanneemt om de juiste informatie op te sporen en te verwerken;
 • Ervaring met GIS is een pre.

Overige arbeids­voorwaarden
Werk je minder dan 40 uur? Dan is je vergoeding naar rato. Naast je stagevergoeding heb je recht op betaalde vakantie-uren.

Indien je geen studentenreisproduct hebt, kom je in aanmerking voor een mobiliteitskaart van Rijkswaterstaat. Let op! Dit geldt alleen indien je geen recht meer hebt op een OV-chipkaart. Indien je wel in het bezit bent van een studentreisproduct, maar extra reiskosten maakt t.b.v. de uitvoer van je stagewerkzaamheden dan kan je deze reiskosten declareren.

Bijzonderheden

 • Normaliter is de uitvalsbasis het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat in Utrecht maar vanwege de coronamaatregelen werken wij momenteel op afstand;
 • Je kunt alleen stagelopen bij Rijkswaterstaat als je staat ingeschreven bij een onderwijsinstelling;
 • De stage start in april 2021 en duurt tot en met juni 2021. De exacte startdatum bepalen we in onderling overleg;
 • De stage is in eerste instantie voor 32 tot 40 uur per week. Mocht dit niet passen, dan kunnen we uiteraard in overleg bepalen voor hoeveel uur jij stage komt lopen;
 • Bel voor meer informatie over de sollicitatieprocedure het klantencontactcentrum via 088 – 797 07 88;
 • Heb je inhoudelijke vragen over deze stagevacature? Neem dan contact op met Niek van der Sleen, Adviseur Waterveiligheid, via niek.vander.sleen@rws.nl of 06-22206704.

 

Lisa Groot - Campusrecruiter - recruiter bij Rijkswaterstaat
Lisa Groot - Campusrecruiter
Stel je vraag via: