Functieomschrijving
“Ik wilde na het behalen van mijn bachelordiploma accountancy verder met mijn master en tegelijkertijd leren over de fiscaliteit. De Belastingdienst is daar de perfecte plek voor. En nu, inmiddels twee jaar later combineer ik werkzaamheden in de accountancy met mijn nieuw geleerde fiscale kennis!” Marleen Westgeest, student duaal accountancy bij de Belastingdienst.

De Belastingdienst is in beweging en op weg naar de toekomst! En terwijl het werk onomstreden moet zijn, wil de Belastingdienst tegelijkertijd zijn dienstverlening en performance verbeteren: de Belastingdienst is dan ook op zoek naar jou!

Want in ons duaal leertraject accountancy leer jij om jezelf een oordeel te vormen over de aanvaardbaarheid van fiscale aangiften van bedrijven, waarbij in de eerste jaren de nadruk ligt op de omzetbelasting, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Je beoordeelt en onderzoekt of de fiscale aangiften juist en volledig zijn ingediend. Later verdiep je je mogelijk in invoerrechten, accijnzen en de loonheffing, maar in alle gevallen speelt inzicht in de administratieve organisatie en de interne beheersing een belangrijke rol. Je ontwikkelt inzicht in de belangen áchter de cijfers en je gaat al heel snel in gesprek met ondernemers in het midden- en kleinbedrijf over bijvoorbeeld de wijze waarop de fiscale risico’s zijn afgedekt. Je wordt hierin begeleid door een mentor die jouw werkzaamheden monitort en met je bespreekt én samen met de voortgang in je masterstudie accountancy bepaalt dít hoeveel verantwoordelijkheden je krijgt tijdens het traject.

Je studeert aan de Nyenrode Business Universiteit (of universiteit van jouw keuze) voor je Master of Science in accountancy. Aan de BelastingdienstAcademie in Utrecht leer je over de fiscaliteit, de controletechniek en de effectiviteit van jouw communicatie. Als je aan de universiteit voldoende voortgang boekt én de studie aan onze academie hebt afgerond, vervolg je jouw opleiding tot registeraccountant bij Belastingen of de Douane.

Tijdens je opleiding – die wij in zijn geheel voor je betalen – wissel je de theorie af met uitdagende werkzaamheden en praktijkopdrachten. Je werkt steeds zelfstandiger in een team met bijvoorbeeld fiscaal juristen, IT-auditors, belastingcontroleurs, invorderaars en accountants van wie je veel leert over de dagelijkse praktijk. Zo breng je jouw kennis al heel snel in de – zo belangrijke en boeiende – praktijk. Je werkt in één van de vijf regio’s van de Belastingdienst en je krijgt daarvoor natuurlijk een ov-jaarkaart van ons. Dus…

Zullen we zaken doen en word jij student duaal accountancy? Of wil je liever eerst eens praten over jouw, misschien wel toekomstige werkzaamheden? Neem dan contact met ons op!

Functie-eisen

 • Je hebt een hbo- of wo-bachelordiploma accountancy (AC) of bedrijfseconomie (BE) behaald tussen 1 augustus 2014 en 1 augustus 2019. De voorkeur gaat uit naar accountancy.
 • Je hebt uitstekende mondeling en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden.

Jouw competenties?

 • oordeelsvorming
 • besluitvaardigheid
 • contactgerichtheid
 • initiatief
 • samenwerken

Herken jij jezelf ook hierin?
Je kunt hoofd- van bijzaken onderscheiden en weet die helder te verwoorden. Dat doe je op basis van gedegen en inhoudelijke argumenten. Je durft verantwoordelijkheid en beslissingen te nemen en staat voor wat je zegt; je wordt niet snel omver geblazen. Je bent ambitieus, vernieuwend en ondernemend, en je verliest daarbij je collega’s of omgeving niet uit het oog. Je kunt accuraat werken, en tegelijkertijd ben je een doorzetter die niet alleen de organisatie, maar ook zichzelf voortdurend wil blijven ontwikkelen.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveau schaal 6
 • Maandsalaris Min €2123 - €2759 (bruto)
 • Contractduur -
 • Minimum aantal uren per week 36
 • Maximum aantal uren per week 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer ouderschapsverlof, studiefaciliteiten en een vergoeding woon-werkverkeer. Bij de Rijksoverheid heb je een aantal individuele keuzemogelijkheden bij het samenstellen van je arbeidsvoorwaardenpakket.

Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn. En we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen aanstelling.

De organisatie - Belastingdienst
Bij de Belastingdienst werken 28.000 mensen verspreid over het hele land. We zijn verantwoordelijk voor heffing, inning en controle van belastingen en premies volksverzekeringen. Daarnaast sporen we fraude op, verrichten we douanetaken en zorgen we voor de uitbetaling van voorlopige teruggaven en huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. In teams werken medewerkers met uiteenlopende achtergronden en opleidingsniveaus aan de dienstverlening voor miljoenen burgers en bedrijven. Op dit moment is de Belastingdienst volop in beweging en is er sprake van allerlei (organisatie)ontwikkelingen. Maar in welk team of vakgebied je ook werkzaam bent: bij de Belastingdienst heb je direct een verantwoordelijke functie, van waaruit je je in verschillende richtingen verder kunt ontwikkelen om burgers en bedrijven in Nederland nog beter van dienst te kunnen zijn. De Belastingdienst is op weg naar de toekomst!

Bijzonderheden
Op 7, 8 en 9 januari 2019 worden de eerste voorselectietests afgenomen. Op 21 januari is de eerste selectiedag. Je start op 1 september 2019.
Tijdens je opleiding studeer je zowel aan een universiteit als aan de Belastingdienst Academie te Utrecht. Je werkt totdat je afgestudeerd bent als registeraccountant afwisselend (langere) werkperiodes op verschillende locaties bij MKB, Grote Ondernemingen en soms ook bij de Douane. Op die manier doe je werkervaring op en leer je vaardigheden in de praktijk. Na het behalen van je RA-titel kom je te werken voor één van de onderdelen van de Belastingdienst. Ben je al in het bezit van een bachelor diploma dat voldoet aan de gestelde eisen dan verzoeken we een kopie ervan mee te sturen in het sollicitatieformulier. Als je twijfelt of je aan de diploma eisen voldoet, vraag dan Nyenrode Business Universiteit om aan te geven hoe lang je over het schakeltraject doet vóór je kunt beginnen aan de master Accountancy, en stuur deze verklaring mee met je sollicitatie.

Naast in de functie-eisen omschreven competenties zijn ook de volgende competenties voor een register accountant belangrijk namelijk; schriftelijke en mondelinge presentatie, plannen en organiseren, doorzettingsvermogen, zelfontwikkeling en inzet. Gedurende het traject is er aandacht om deze competenties verder te ontwikkelen. Meer informatie over het duaal accountancy traject kun je vinden op onze website https://werken.belastingdienst.nl/duale-opleiding-accountancy .

Sollicitatieprocedure
Deze vacature is extern opengesteld. We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand, waarna jouw sollicitatie conform geldende afspraken in beschouwing wordt genomen. Als je een beroep doet op een voorrangspositie , stuur dan ook een kopie van die beschikking mee.
De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde opleiding(en) als werkervaringseisen. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv. Om bedrijfseconomische redenen worden medewerkers van de belastingdienst die bezig zijn met een startopleiding of inwerktraject niet als eerste in beschouwing genomen.

Wanneer alle posities zijn ingevuld al vóór de sluitingsdatum van de vacature, wordt de vacature eerder gesloten. Dus wacht niet te lang met reageren.

Een (online) voorselectietest of een assessment maakt deel uit van het sollicitatieproces (uitgezonderd interne horizontale kandidaten). Het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken, kan deel uitmaken van het sollicitatieproces.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen.

Tessa Groote - Campus Recruiter ICT & Data Science - recruiter bij Belastingdienst
Tessa Groote - Campus Recruiter ICT & Data Science
Stel je vraag via: