Heb je je hbo bachelor (bijna) afgerond, dan biedt de directie Centrale Administratieve processen (CAP) van de Belastingdienst je de kans om te ervaren wat we jou als werkgever te bieden hebben. Wij stellen uitdagende functies beschikbaar voor Talents die het aandurven om in te stappen in functies waarvoor je normaal gesproken pas in aanmerking komt als je 5 jaar relevante werkervaring hebt. Heb jij de competenties en de ambitie om deze vliegende start te maken? Draag jij bij aan het streven van CAP om het massale persoonlijk te maken?

Dit doe je bij de Belastingdienst
Jij gaat aan de slag bij een van de vier onderdelen van de directie CAP: Gegevens, Heffing, Inning of Centrale Functies. Samen zorgen wij ervoor dat iedereen in Nederland een aanslagbiljet krijgt, aangifte kan doen, zijn of haar belasting kan betalen of een toeslag ontvangt. Om alle gegevens op een verantwoorde en juiste manier te kunnen verwerken, voeren we miljoenen handelingen — grotendeels geautomatiseerd — door. Ontwikkelingen in digitale technieken en de wensen van burgers en bedrijven vragen dat we met onze kennis en kunde aansluiten op moderne standaarden van dienstverlening. Dat is een uitdaging waar we jouw talenten goed bij kunnen gebruiken.

Op basis van jouw kennis en vaardigheden op het snijvlak van fiscaliteit en geautomatiseerde processen en onze wensen stemmen we samen je exacte functie af. Denk aan de rol van product-owner, businessanalist, projectleider, functioneel beheerder, leidinggevende in opleiding, programmasecretaris of…. Zo kun jij laten zien wat je toegevoegde waarde is. In de loop van het jaar weet jij wat een baan is die bij je past, weten wij wat je kunt en ben je klaar voor een succesvolle sollicitatie op één van onze vacatures.

Een bijzondere baan, omdat...

 • Je als starter op de arbeidsmarkt een uitdagende functie krijgt op basis van een jaarcontract waarbij je de Belastingdienst (en CAP) als organisatie echt goed leert kennen.
 • Je goede begeleiding krijgt o.a. in de vorm van een mentor en je samen met andere Talents elke maand samenkomt voor cursussen, een strategie- en innovatiesessie, intervisie en coaching.
 • Je alle ruimte krijgt om je op inhoudelijk en persoonlijk vlak verder te ontwikkelen.

"Het Talentship raad ik aan, omdat het een mooie kans is om de Belastingdienst als organisatie te leren kennen. Daarnaast heb je veel mogelijkheden binnen de Belastingdienst en krijg je een kans om te werken op een positie waar normaliter veel werkervaring voor is vereist. Het Talentship heeft mij veel soft skills en een vaste aanstelling opgeleverd, maar daarnaast ook ervoor gezorgd dat ik veel leuke mede-talentshippers heb leren kennen.

Ik heb dankzij het Talentship een mooie inkijk gekregen op het werk van een teamleider bij de Belastingdienst, en wat voor skills daarvoor zijn vereist. Ik heb daardoor goed geleerd hoe je projecten organiseert, hoe je gesprekken moet voeren, welke verantwoordelijkheden je allemaal hebt en hoe het is om portefeuillehouder van bepaalde processen te zijn. Ik weet nu bijvoorbeeld heel goed hoe sollicitatiegesprekken verlopen en waar op wordt gelet bij het werven van nieuwe collega's.

Ik ben gestart als teamleider bij de Omzetbelasting en ben inmiddels werkzaam als Fiscalist Kansspelbelasting bij Kennis- en Expertisecentrum Buitenland."
Berivan Yildiz – Deelnemer Talentship 2021.

Wanneer past deze baan bij je?

 • Je hebt hbo-werk- en -denkniveau op het gebied van (fiscaal) recht, logistics, bestuurskunde, bedrijfskunde, informatica, business IT, finance, sociaal juridisch dienstverlening of een managementopleiding.
 • Je kunt in je motivatiebrief duidelijk naar voren brengen wat jouw ambitie is en waarom je voor een van de functies in het Talentship in aanmerking komt.
 • Je spreekt en schrijft goed Nederlands.
 • Je bent bij voorkeur recent afgestudeerd op hbo-niveau of gaat binnenkort afstuderen.

Jouw competenties

 • flexibiliteit
 • initiatief
 • klantgerichtheid
 • samenwerken
 • zelfontwikkeling

De afdeling - Directie Centrale Administratieve Processen
De directie Centrale Administratieve Processen (CAP) is het kloppend hart van de Belastingdienst. Iedereen in Nederland heeft met ons te maken. Jaarlijks versturen en verwerken wij meer dan 316 miljoen brieven, e-mails, aanslagen en aangiften. De verantwoordelijkheid voor de ontvangst, verwerking en verzending van alle fiscale gegevens van én aan burgers en bedrijven ligt bij ons. CAP is georganiseerd in vier onderdelen: Gegevens, Heffing, Inning en Centrale Functies.

Samen zorgen zij ervoor dat iedereen in Nederland een aanslagbiljet krijgt, aangifte kan doen of een toeslag ontvangt. Om al deze gegevens op een verantwoordelijke en juiste manier te kunnen verwerken voert CAP miljoenen handelingen door, grotendeels geautomatiseerd. Onze ambitie? Massaal persoonlijk maken. Door zoveel mogelijk te digitaliseren, optimaliseren en slim gebruik te maken van data kunnen we dit mogelijk maken. Dit vraagt om medewerkers die mee- en vooruitdenken, nieuwsgierig zijn en zichzelf continu willen blijven ontwikkelen.

De organisatie - Belastingdienst
Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op: https://over-ons.belastingdienst.nl/

Bijzonderheden
We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

 • Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
 • Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen.
 • Op maandag en dinsdag 30 en 31 januari 2023 vinden de selectiegesprekken plaats.

Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure. vinden de selectiegesprekken plaats, via video-bellen via Webex. Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde kennis en werkervaring als op het opleidingsniveau. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

Medewerkers van de Belastingdienst die korter dan drie jaar in hun huidige functie werkzaam zijn of bezig zijn met een startopleiding of inwerktraject verzoeken we om in hun motivatiebrief duidelijk aan te geven wat de reden is om binnen de termijn van drie jaar te solliciteren.

De Belastingdienst zet zich in voor de banenafspraak: zoveel mogelijk banen realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Val jij in deze doelgroep? Wij zullen je ondersteunen zodat je optimaal kunt functioneren, en daarmee jouw bijdrage aan Nederland kunt leveren. Of het nu gaat om aanpassingen op je werkplek, bepaalde voorzieningen in het vervoer of bijvoorbeeld vergoedingen van het UWV: samen met jou, je leidinggevende én een jobcoach gaan wij kijken naar jouw kwaliteiten en mogelijkheden om een passend werkpakket uit te voeren. Wil jij weten of je hierbij hoort en wat dit exact betekent voor jou? Lees hier meer.

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.