Ben jij hands- on, leergierig en wil jij de financiële cijfers van het CBS doorgronden? Heb jij interesse in een positie als trainee bij het CBS? Een uitdagend traineeship waarbij je jezelf in brede zin kan ontwikkelen en specialist kan worden binnen Planning & Control.

Over CBS

In een samenleving waarin informatie explosief toeneemt, is het vrij kunnen beschikken over betrouwbare en integrale data cruciaal. Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS werd in 1899 opgericht vanuit de behoefte aan onafhankelijke, betrouwbare informatie om maatschappelijke vraagstukken te begrijpen. Deze rol heeft het CBS nog altijd. De organisatie is inmiddels uitgegroeid tot een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te kunnen blijven borgen.

Wat ga je doen?

Over het traineeship
Het traineeship biedt jou de kans om een vliegende start te maken binnen het CBS. Naast directe verantwoordelijkheid en training on the job, bieden we je in dit traineeship een aanvullend programma aan. Hierdoor kun je jezelf zowel vakinhoudelijk als persoonlijk versneld ontwikkelen.

Je wordt opgenomen in ons programma dat in 2018 in totaal 10 trainees kent die gezamenlijke en individuele modules volgen. Tijdens de vakmodules word je bijgepraat door ervaren CBS’ers over diverse inhoudelijke onderwerpen op het snijvlak van IT en statistiek. In de vaardighedenmodules word je persoonlijk en in groepsverband getraind in onder andere communicatieve vaardigheden, presenteren en samenwerken. Met vaardigheden alleen ben je er niet. Je gaat ook aan de slag met het onderzoeken van je persoonlijke overtuigingen en normen en waarden: hoe zit ik in elkaar en wat betekent dat voor wat ik wil en kan?

Gedurende het tweejarige traineeship voer je in groepsverband een CBS-breed project uit en krijg je ook de kans om in een individueel project je (verbeter)ideeën in je vakgebied voor het CBS tot uitvoer te brengen. In je dagelijkse werkzaamheden word je begeleid door een vakmentor, vaak is dit je projectleider. Daarnaast word je begeleid door je leidinggevende, de manager van de afdeling. Met hem of haar heb je geregeld een afspraak waarin jullie jouw ontwikkeling bespreken.

Tevens kun je bij verschillende experts terecht met al je vragen over het CBS als organisatie of om over je eigen (loopbaan)ontwikkeling binnen het CBS te sparren. Het traineeship wordt begeleid door onze Traineeship-coördinator, bij wie je terecht kunt met al je vragen over het programma, je ontwikkeling of je volgende stappen na het traineeship.

Over de functie:
De voornaamste taken van de Trainee Planning & Controll zijn:

 • Bijdragen aan managementcontracten, begrotingen, verantwoordingsrapportages en uitvoeren van financiële analyses
 • Leveren van managementinformatie uit de geautomatiseerde bedrijfsinformatiesystemen
 • Toezien op het voeren van de bedrijfsadministraties en het periodiek uitvoeren van interne controles op maand- en kwartaalafsluitingen
 • Ondersteunen bij het onderzoeken van bedrijfseconomische gevolgen van ontwikkelingen binnen directies (denk aan onderzoek naar efficiency, effectiviteit en risico’s van de bedrijfsprocessen)
 • Ondersteunen bij het opstellen van adviezen over de bedrijfsvoering en het financieel-economisch beleid.

Wie zoeken wij

Voor dit uitdagend traineeship zoeken wij recent afgestudeerde kandidaten met het onderstaande profiel:

 • Minimaal HBO werk- en denkniveau met een economische, accountancy of bedrijfskundige achtergrond
 • Affiniteit met het uitvoeren van financieel-administratieve analyses
 • Affiniteit met werk binnen een IT omgeving is een pré
 • Affiniteit of ervaring met Oracle E-business en Business Intelligence is een pré
 • Kennis van financieel administratieve procedures en richtlijnen
 • Proactief en veranderingsgericht
 • Zoekt verbinding met collega’s en klanten
 • Kwaliteitsbewust en klantgericht
 • Analytisch, kritisch, energiek en zelfstandig werken
 • Communicatief sterk en kritisch
 • Vaardig met Excel

Waar kom je te werken

Je werkt bij de afdeling Planning & Control (BPC), een onderdeel van de hoofddirectie Bedrijfsvoering, IT en Methodologie. BPC ondersteunt de leiding van het CBS bij het doeltreffend en doelmatig besturen van de organisatie; dit binnen de kaders van de beschikbare middelen en met waarborg voor de rechtmatige aanwending van die middelen. BPC geeft de besturingsprocessen en -systemen vorm, implementeert ze, geeft beleidsadvies aan bestuur en directie en ondersteunt het management bij de besturing zelf. BPC verschaft managementinformatie voor de verschillende besturingsniveaus van de organisatie; zowel over de actuele toestand, als - prognosticerend - over de toekomst. BPC bewaakt de haalbaarheid van plannen in bedrijfseconomisch opzicht en adviseert over beleidsalternatieven. Samen met de controller, ondersteunt de medewerker controlling het planning- & controlproces zoals dat zich binnen de directies afspeelt. De trainee Panning & Control is een linking pin tussen de business en de administratie. De afdeling waar de trainee Planing & Control komt te werken bestaat momenteel uit 13 medewerkers, verspreid over CBS vestigingen in Den Haag en Heerlen.

Aanbod

Wat hebben we te bieden?

 • Een salaris tussen €2.554,42- en €3038.90 bruto per maand (afhankelijk van opleiding en ervaring)
 • Een vaste eindejaarsuitkering van 8,3% en vakantiegelduitkering van 8%
 • Flexibele werktijden in overleg
 • Reiskostenvergoeding en mogelijkheden voor thuiswerken
 • Individuele Keuzen Arbeidsvoorwaarden Pakket; de IKAP regeling stelt je in staat om bijvoorbeeld extra vakantiedagen te kopen of te sporten met korting door middel van belastingvoordeel.

Contactinformatie

 • Voor inhoudelijke vragen over deze functie kun je terecht bij de Katrin Naebers, hoofd Planning & Control, via k.naebers@cbs.nl.
 • Voor vragen over het traineeprogramma kun je je wenden tot Sandra Duijndam, via sam.duijndam@cbs.nl.
 • Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Jaap Eilers (Corporate Recruiter) via j.eilers@cbs.nl
Karin van Kasteel, Adviseur Arbeidsmarktcommunicatie - recruiter bij CBS
Karin van Kasteel, Adviseur Arbeidsmarktcommunicatie
Stel je vraag via: