Hoeveel geld kan een huishouden in Nederland elke maand uitgeven? Klinkt simpel, maar we hebben jou nodig om te zorgen dat we uit alle beschikbare bronnen een betrouwbare statistiek produceren, om deze vraag mee te beantwoorden.

 • Vacaturenummer:SER/SAL/11/18/02/19H
 • Locatie:Heerlen
 • Opleidingsniveau:HBO, WO
 • Categorie:Statistiek, ICT
 • Dienstverband:Contract voor 2 jaar, met daarna in principe een vaste aanstelling
 • Uur per week:36 uur per week

Waar kom je te werken?
Het traineeship bij het CBS biedt jou de kans om een vliegende start te maken binnen het CBS. Naast de directe verantwoordelijkheid en training on the job, bieden we je in dit traineeship een aanvullend programma aan, waardoor je jezelf zowel vakinhoudelijk als persoonlijk versneld kunt ontwikkelen. Je wordt opgenomen in ons programma dat in 2018 totaal 12 trainees kent die samen, en individuele modules volgen.

Tijdens de vakmodules word je bijgepraat door ervaren CBS’ers over diverse inhoudelijke onderwerpen op het snijvlak van IT, datascience en statistiek. In de vaardigheden modules word je persoonlijk en in groepsverband getraind in onder andere communicatieve vaardigheden, presenteren en samenwerken. Daarbij ga je ook aan de slag met het onderzoeken van je persoonlijke kwaliteiten en ontwikkelpunten: hoe zit ik in elkaar en wat betekent dat voor wat ik wil en kan?

Tijdens het tweejarig traineeship krijg je zowel in groepsverband als individueel CBS-vraagstukken voorgelegd, waarin je de kans krijgt je (verbeter) ideeën in je vakgebied voor het CBS tot uitvoer te brengen.

Begeleiding als trainee
In je dagelijkse werkzaamheden word je begeleid door je vakmentor, vaak je projectleider. Daarnaast word je begeleid door je leidinggevende, de manager van de afdeling. Met hem of haar heb je geregeld een afspraak om jouw ontwikkeling te bespreken.
Tijdens het traineeship word je begeleid door een loopbaanadviseur bij wie je terecht kunt voor vragen over je (loopbaan)ontwikkeling of je volgende stappen na het traineeship. Voor alle overige vragen kun je terecht bij onze traineeprogrammacoördinator.

Het werk
De afdeling Arbeid, Inkomen en Leefsituatie maakt statistieken over mensen en hun leefomgeving. Hieronder vallen inkomen en vermogen, echte welvaartsindicatoren. Jouw rol is om er voor te zorgen dat alle bronnen die we hierbij ontginnen ( o.a. van het UWV, Belastingdienst, DUO) samen worden gevoegd tot een betrouwbaar en volledig databestand.

In deze rol als Trainee statistisch onderzoeker / software ontwikkelaar werk je de komende maanden aan:

1. Analyse eisen en advies nieuwe software.
De huidige software is een maatwerk applicatie, die binnenkort niet meer wordt ondersteund door onze centrale IT organisatie. We gaan op zoek naar vervanging, waarbij we minimaal de huidige processen en analyses blijven ondersteunen, maar waarmee we ook klaar zijn voor de toekomstige (technische en business) requirements.

Je wordt als software ontwikkelaar onderdeel van het projectteam dat de functionele eisen in kaart brengt en in afstemming met onze centrale IT organisatie (architectuur, beveiliging, protocollen) onderzoek doet naar en adviseert over de nieuwe software.
Je voert met het team een aantal proof of concepts uit en gezamenlijk met de business analist, projectleider, en gebruikers (statistici ) kom je tot een advies aan de stuurgroep.

2. Inrichten en ontwikkelen nieuwe software.
Na de gemaakte keuze zorg je er voor dat alle benodigde functionaliteit wordt ontwikkeld in de nieuwe software. Het gaat hier om 5 bedrijfsprocessen / statistieken , die ook met de nieuwe software moeten worden gemaakt. Uiteraard zoeken we tegelijkertijd naar meer efficiëntie en snelheid. We hebben het hier over een grote diversiteit aan bronnen en kun je oprecht over Big Data spreke. Gezien de gevoelige informatie (inkomensgegevens van 17 miljoen Nederlanders) zul je ook uitermate secuur, discreet en met de grootste technische data-protectie eisen aan de slag gaan.

Als Trainee op deze afdeling hebben we dus hoge verwachtingen van jou als collega. Je zult goed in teamverband moeten kunnen functioneren en daarbij je rol pakken. Je krijgt al direct eigen verantwoordelijkheden en werkzaamheden en je advies heeft direct impact. Uiteraard bieden we je begeleiding en toegang tot benodigde expertise. Onze toolspecialist Chris Jongen wordt je buddy voor software inhoudelijke vragen. Je collega Ivan Kelchtermans is projectleider van het SCRUM team waar je onderdeel van wordt. Voor overige zaken staat de manager van de afdeling, Ingrid Beckers, altijd voor je klaar.

Na dit project staan er nog diverse andere projecten te wachten op jouw expertise!

Naast je dagelijkse werkzaamheden wordt je opgenomen in het traineeship-programma.

Jouw profiel

 • Je bent recent afgestudeerd op het HBO/WO, richting informatica of vergelijkbaar.
 • Je weet wat er voor nodig is om software te ontwerpen, bouwen en testen. Je hebt bij voorkeur ervaring in testdriven ontwikkelen en object georienteerd programmeren.
 • Je hebt kennis van bijvoorbeeld R, Python, SPSS en/of SQL
 • Je staat open om niet alleen software te ontwikkelen, maar ook om door het traineeshipprogramma je persoonlijk en vakinhoudelijk verder te ontwikkelen.

Je salaris

 • We bieden je een contract voor 2 jaar, met daarna in principe een vaste aanstelling bij het CBS
 • Salaris (afhankelijk van opleiding en ervaring) tussen €2.430,- en €2.825,-
 • Een vaste eindejaarsuitkering van 8,3% en vakantiegeld uitkering van 8%
 • Je wordt onderdeel van je eigen Traineeship-klasje (12 deelnemers in 2018)
 • Intensieve begeleiding en Training on the job (4 dagen pw ) en 1 dag traineeprogramma.

Meer weten?
We willen je graag leren kennen. Voor inhoudelijke vragen over deze functie kun je terecht bij de leidinggevende Ingrid Beckers op i.beckers@cbs.nl

Voor vragen over het traineeship programma kun je bij Sandra Duijndam terecht via sam.duijndam@cbs.nl.

We kijken uit naar je cv en motivatiebrief en we nodigen je graag zo snel mogelijk uit voor een eerste kennismakingsgesprek. Een eventueel tweede gesprek vindt altijd plaats met je aanstaande collega’s, waarna je wat ons betreft zo snel mogelijk aan de slag kunt!

Reacties
Je reactie op de vacature Trainee Statisch onderzoeker/software ontwikkelaar ontvangen wij graag. Stuur je CV met begeleidende brief via onderstaande button.